Пред ООН Николай Младенов призова Израел да не употребява прекомерна сила

OFFNews 16 май 2018 в 18:37 4987 1

Специалният координатор за Близкоизточния мирен процес на ООН и бивш външен министър на България - Николай Младенов (ГЕРБ), изрази съмнение за прекомерна употреба на сила от Израел и съчувствие към палестинците за жертвите, дадени при сблъсъците в понеделник в Ивицата Газа. Той говори на извънредно заседание на Съвета за сигурност във вторник.

"За хората в Газа вчера беше трагичен ден", заяви Младенов, цитиран от официалния сайт на ООН.

Най-малко 60 души - включително 6 деца - са били убити, а повече от 1 300 са били ранени в понеделник в палестинския анклав, окупиран от Израел, чиито войници са обстрелвали с куршуми и сълзотворен газ протестиращи, събрани по протежението на оградата, казва Младенов.

"Израел носи отговорност да калибрира употребата си на сила, да не използва смъртоносна сила, освен в краен случай, при непосредствена заплаха за смърт или сериозно нараняване. Тя трябва да защитава границите си от проникване и тероризъм, но трябва да го прави пропорционално (на заплахата - бел. ред.)", казва Младенов.

Той призовава и считаната за терористична от Израел, САЩ и ЕС групировка Хамас, която контролира Газа и чиято основна цел е унищожаването на Израел, да не използва протестите, за да отвлича вниманието от нападения, които извършва по границата и с които провокира ответна реакция от израелските сили за сигурност.

"Нейните агенти не трябва да се крият сред демонстрантите и да рискуват живота на цивилни", каза той.

Протестите на палестинците започнаха на 30 март под надслова "Големият марш към завръщането". В понеделник край граничната ограда в Ивицата Газа бяха провокирани сблъсъци, при които, според контролираните от Хамас здравни власти в Газа, са загинали 60 души и са били ранени повече от 2 700. Ескалацията на напрежението се свързва с откриването на посолството на САЩ в Йерусалим същия ден. Това действие се приема като публично признаване от САЩ на свещения град за столица на Израел. То подбуди гнева на палестинците, чиято столица е Източен Йерусалим.

Напрежението не стихна и вчера, когато за палестинците бе Nakba или Денят на катастрофата, в който се отбелязва бягството и прогонването на стотици хиляди палестинци от домовете им при основаването на държавата Израел на 14 май 1948 г.

Израелските власти обясняват действията си от понеделник със самозащита и са категорични, че войниците са предприели мерки изцяло според установените правила. Позицията им е категорична - Хамас стоят зад размириците, изкарали на протестите в понеделник между 35 и 40 хил. палестинци.

По този повод Младенов казва, че в рамките на протестния марш са протестирали около 35 000 демонстранти, като в градовете от Западния бряг - Рамала, Витлеем, Хеврон, Йерихон, Наблус и Източен Йерусалим - не се съобщава за жертви.

Официалният представител на ООН потвърждава, че Хамас и бойци от други групировки са извършвали насилствени и провокативни действия, включително са поставяли импровизирани взривни устройства в периметъра на оградата.

"На този кръг на насилие в Газа трябва да се сложи край, защото в противен случай ще експлодира и ще привлече всички в региона в смъртоносно противопоставяне", казва Младенов.

"Международната общност трябва да пристъпи и да предотврати войната", подчертава той.

САЩ

Американският посланик в ООН Ники Хейли заяви по време на дебата, че насилието се разпространява не само в Газа, а в целия Близък Изток. Тя защити Израел с думите, че "двойният стандарт е добре познат в тази зала и днес работи извънредно".

Посланик Хейли посочи, че Съветът трябва да изследва ролята на Иран в последните нападения срещу израелски позиции в Голанските възвишения. Терористите от Хамас, подкрепяни от Иран, са инициирали нападения срещу израелските сили за сигурност и срещу инфраструктурата им в страната, смята тя.

Тя за пореден път подчерта американския мотив за прехвърлянето на посолството в Йерусалим, като заяви, че то "отразява реалността", че Йерусалим е столицата на държавата от нейното основаване и е древната столица на еврейския народ.

"Няма правдоподобно мирно споразумение, според което Йерусалим да не остане столицата на Израел. Разпознаването на реалността прави мира по-достижим, а не обратното", каза тя, добавяйки, че страната ѝ е готова да подкрепи преговорите и мирно споразумение по всички начини. "Мир, при който хора от всички вероизповедания са свободни да се покланят в Йерусалим."

Европа

Европейските страни членки на Съвета призоваха за преговори между Израел и палестинците за статута на Йерусалим.

Позицията на Великобритания е ясна и остава непроменена от дълго време - Йерусалим трябва да в крайна сметка да бъде споделената столица на държавите на израелци и на палестинци, заяви посланикът на страната в ООН Карън Пиърс.

Тя подчерта необходимостта от независимо, международно разследване за установяване на фактите за случилото се в понеделник. Отговорните трябва да бъдат задържани, необходимо е и да се определи дали използването на сила от израелска страна е в съответствие с международното право.

Палестинците

В обръщение към Съвета постоянният наблюдател по въпросите на Палестина Рияд Масур нарече случилото се в понеделник "отвратително клане". Израелската окупация на палестинската земя е основният източник на напрежение, каза той.

Провокативното прехвърляне на посолството на САЩ в Йерусалим наруши резолюция на Съвета, допълни Масур, подчертавайки, че никоя страна няма правото на застрашава палестинската територия, особено когато статутът на Йерусалим трябва да се определи чрез преговори.

"Още колко палестинци трябва да умрат, преди да предприемете действия", попита той и добави още един въпрос - ако се беше случило във вашите страни, как бихте реагирали?

"Нашите хора чакат дълго време. Не можем повече да чакаме края на тази несправедливост", каза той.

Израел

Дани Данон - израелският посланик в ООН - заяви, че Израел се е отказала от Газа през 2005 г., но анклавът никога не е достигнал потенциала си, защото Хамас го управляват след изборите през 2006 г. Вместо са инвестират в образование, инфраструктура и в икономиката, групировката харчи ресурсите си, за да "тероризира Израел", каза той.

Международната общност, с малко смели изключения, не е направила нищо, за да спре палестинците да тероризират Израел, допълни посланикът.

Според него обяснението, че преместването на американското посолство е предизвикало протестите, е просто поредното извинение за агресия срещу Израел.

Съветът е длъжен да изобличи лъжите, да осъди насилието, причинено от Хамас и да "застане на правилната страна в историята".

България

Вчера българското Министерство на външните работи излезе с изявление по въпроса. Ето текста дословно:

Следим с нарастващо безпокойство и загриженост развитието на масовите протести в ивицата Газа и увеличаващия се брой на жертвите и пострадалите, сред които и деца.

Призоваваме двете страни да предприемат незабавни решителни действия към деескалация на ситуацията и създаване на условия за възобновяване на мирния процес.

Потвърждаваме дълбокото си убеждение, че решение на въпроса за статута на Йерусалим и на останалите спорни въпроси следва да се търси единствено по пътя на преките преговори между израелската и палестинската страна в рамките на Близкоизточния мирен процес.

България като страна-членка на ЕС остава ангажирана с регионалните и международните партньори, в т.ч. с „Квартета” за Близкия изток, в подкрепата си за постигане на решение на конфликта на основата на две държави в съответствие със заключенията на Съвета на ЕС от декември 2017 г. и релевантните резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови