Предсрочни избори в Испания на 28 април

Василена Иванова 15 февруари 2019 в 13:13 1684 0

Времето на министър-председателя на Испания Педро Санчес е преброено. Той ще излезе от властта толкова бързо, колкото се изкачи. Днес премиерът обяви датата за предсрочни парламентарни избори: 28 април, съобщава „Ел Паис“.

Така Испания ще има парламентарни избори за трети път в рамките на по-малко от 4 г. заради вотове на недоверие. В същото време, страната беше една от най-стабилните политически в ЕС. Сега формирането на правителство изглежда сложна задача, независимо какви ще са резултатите от вота, коментира изданието.

Санчес бе избран преди 8 месеца, след отстраняването на Маряно Рахой, и до този момент нищо не успя да изнерви него и екипа му толкова, колкото бързо изгубената битка, която започна миналата седмица в парламента. Каталунските партии настояха за диалог за независимостта на техния регион като цена за подкрепата за бюджета, но преговорите се провалиха.

Практически всички управляващи и лидери казваха, че 28 април е най-подходящата дата за предсрочните избори, но двудневното мълчание на Санчес по въпроса даде възможност да плъзнат слухове и спекулации, позволи и на опозиционните лидери да изкажат мнение и разработят свои стратегии. Споменаха се 14 април и 26 май, когато са регионалните избори и вотът за Европейски парламент.

През седмицата регионални лидери са опитали да убедят Санчес да забави колкото може повече изборите, най-вече за да се предотвратят сливанията на избори за парламент и местна власт, защото резултатите от първите биха повлияли на вторите.

На практика в Испания днес започва подготовката на нова предизборна кампания. Социалистическата партия вече задейства изборната машина, като призова секретарите на организации от цялата страна да започнат кампанията. Екипи от стратези вече подготвят видеоклипове, съобщения и кампании.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови