Предсрочните избори в Испания стават все по-неизбежни

OFFNews 14 февруари 2019 в 22:19 1847 0

Снимка wikimedia

Педро Санчес

Политическата криза в Испания се задълбочава, след като парламентът отхвърли предложения от правителството бюджет.

По неофициална информация в петък премиерът Педро Санчес ще обяви предсрочни избори през април.

Каталунските сепаратисти отхвърлиха законопроекта на премиера Педро Санчес, след като правителството отказа да обсъди искането на Каталуния за самоопределение.

Очаквано бюджетът бе отхвърлен от 191 депутати в 350-местния парламент - с гласовете на Народната партия, „Гражданите“ и каталунските сепаратисти.

Преди 8 месеца Санчес оглави правителството и разчиташе на едва 84 депутати в парламента. Той бе подкрепен от по-малки партии с конкурентни интереси. 

Защо каталунските партии отказаха да подкрепят Санчес?

Каталунските партии настояха за диалог относно независимостта на техния регион - като цена за подкрепата на бюджета, но преговорите се провалиха миналата седмица.

Становището на правителството е, че според Конституцията на страната нацията е "неразривна" и нито една част от нея не може да се отдели от цялото.

В неделя десетки хиляди испанци изпълниха площад "Колон" в центъра на Мадрид, за да поискат оставката на примера социалист Педро Санчес. Твърди се, че протестът е организиран от опозиционната Народна партия, дясноцентристката партия „Гражданите“ и крайнодясната „Вокс“.

Във вторник 12 каталунски сепаратистки лидери и активисти бяха изправени пред съда за бунт - заради непризнатия референдум за независимост през 2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови