Премиерът на Австралия пъди болните бежанци

OFFNews 11 февруари 2019 в 12:10 2284 0

Скот Морисън

Австралийският министър-председател Скот Морисън поведе кампания за блокирането на закон, който би позволил болни кандидати за убежище, намиращи се в офшорните центрове, да бъдат лекувани в Австралия.

В подкрепа на искането си Морисън заяви, че законът би "отнел контрола от правителството" и би "пуснал света на злочестината" в страната му.

Така и без това строгите изисквания на страната за допускане на бежанци - които периодично търпят критики - ще станат още по-трудно преодолими. Сега властите в Австралия изпращат търсещите убежище, които пристигат с лодки, в центрове за задържане на островите Науру и Манус. Срещу центъра на Науру има критики, че там се допуска масово насилие и причиняване на травми на жени и деца, напомня Би Би Си.

"Проблемът със законопроекта е, че той отнема контрола от правителството и го прехвърля към други, които нямат същите интереси и отговорности", заявява Морисън в понеделник пред Sydney Morning Herald.

Очаква се австралийският парламент да гласува законопроекта във вторник. Той предвижда лекарите да имат право да прехвърлят бежанци от Науру и Манус в Австралия за лечение. В тази връзка министърът на имиграцията може да поиска независими специалисти да прегледат лекарските заключения, които имат властта да ги отхвърлят.

Проектът бе иницииран от опозиционната лейбъристка партия миналата година. Хиляди лекари вече са подписали петиция, в която настояват за приемането му. Освен на премиера обаче, той среща неодобрението и на министъра на отбраната, според когото промените ще доведат мигрантите в Австралия - по един или друг начин, на база твърдения, че се нуждаят от лечение.

В центъра на остров Манус вече има смъртен случай (през 2014 г.) и няколко случаи на хора с тежки заболявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови