Премиерът на Ирак призова протестиращи незабавно да напуснат американското посолство в Багдад

OFFNews 31 декември 2019 в 15:16 3442 0

Министър-председателят на Ирак Адел Абдел Махди призова протестиращите, щурмували американското посолство в Багдад в отговор на въздушните удари на САЩ от почивните дни, да напуснат дипломатическата сграда „незабавно“, съобщи Франс прес.

„Припомняме, че всяка агресия или насилие над чуждестранни посолства ще бъдат категорично възпирани от силите за сигурност", се казва в съобщение, разпространено от кабинета на Абдел Махди няколко часа след началото на нападението.

По-рано през деня протестиращи обсадиха американското посолство в Багдад  в отговор на въздушните удари, които американските въздушни сили нанесоха удари при паравоенни действия в страната през уикенда. В отговор американските части, охраняващи сградата на посолството, употребиха сълзотворен газ срещу демонстрантите, за да ги разпръснат. Те игнорираха призивите да се оттеглят от територията на дипломатическата сграда, пише агенцията.

Франс прес припомни, че при въздушните удари на САЩ от неделя са загинали 25 шиитски бунтовници от „Катаеб Хизбула“ – групировка, която според Вашингтон се ползва с подкрепата на официален Техеран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови