Премиерът на Косово уволни вътрешният министър в спор за коронавируса

OFFNews 18 март 2020 в 16:50 3203 0

Министър-председателят на Косово Албин Курти уволни министъра на вътрешните работи заради COVID-19, съобщи Ройтерс. Ресорният министър Агим Велиу се е противопоставил публично на Курти. 

Този ход може да свали коалиционното правителство, което бе формирано трудно преди два месеца.

Президентът на Косово Хашим Тачи предложи късно във вторник парламентът да обяви извънредно положение. Според Албин Курти няма нужда от такъв драстичен ход. 

Вътрешният министър Агим Велиу публично се противопостави на министър-председателя, като каза, че неговата партия – Демократичен съюз на Косово, ще подкрепи президента.

Премиерът и лидер на партия "Самоопределение" обяви в изявление, че е "задължен да действа" е и решил да уволни вътрешния министър Велиу. 

Косово има 19 регистрирани случая на Covid-19 след петък, когато беше отчетена първата положителна проба. Повечето от заболелите са свързани с Италия.

Страната вече затвори границите и всички училища, спря полети, работата на ресторанти, кафенетата и баровете. Остават отворени само хранителните магазини и аптеките. 

Междувременно северният италиански регион Ломбардия призова днес наскоро пенсиониралите се лекари и медицински сестри да се върнат на работа и да помогнат на колегите си в кризисната ситуация. 

Италия е най-тежко засегнатата страна след Китай с над 2500 смъртни случая от 21 февруари. Около 65% от тях са в Ломбардия, а болниците там са пред срив, обявиха местните власти.

Лекари, сестри и санитари също са се заразили, като някои от тях са починали. Подчертавайки спешната нужда от още медицински персонал, правителството обяви, че 10 000 студенти започват работа - 9 месеца преди последните им изпити.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови