Премиерът на Малта обяви, че се оттегля след нови разкрития за убийството на журналистката Дафне Галиция

OFFNews 02 декември 2019 в 10:55 1947 0

Дафне Галиция Каруана

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат съобщи в телевизионно обръщение, че смята да се оттегли през януари, изправен пред натиск от гражданите на островната държава. Новината идва, след като високопоставен служител от най-близкото му обкръжение бе обвинен за причастност към атентата, при който преди 2 г. загина малтийската разследваща журналистка Дафне Галиция Каруана, предаде БТА.

Мускат потвърди, че е информирал президента на страната, че ще се оттегли като лидер на управляващата Лейбъристка партия на 12 януари, след което тя ще започне процедура по избор на нов лидер, който ще стане и премиер на Малта.

През ноември властите задържаха днес един от най-известните бизнесмени в страната Йорген Фенек във връзка с убийството на разследващата журналистка. 

Йорген Фенек е директор и собственик на бизнес група, която печели голяма енергийна концесия от Малта за изграждане на газостанция на средиземноморския остров през 2013 година.

Убитата журналистка пише в блога си за компания в Дубай - "17 черно", която е свързана с малтийски политици. Галиция не успява да открие собственика на компанията, но от разследване на Ройтерс Фенек бива идентифициран като такъв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови