Препирня в Македония за новото име: 120 секунди продължи срещата между президента и премиера

Георги Савчев 13 юни 2018 в 18:23 7256 0

Снимка president.mk

120 секунди. Толкова продължи срещата на македонския президент Георге Иванов с премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров.

Заев и Димитров отидоха до вила Водно, официалното работно място на държавния глава, за да го информират за договора с Гърция за новото име - Република Северна Македония.

Иванов обаче не е пожелал дори да изслуша премиера и външния министър за детайлите около споразумението с Атина и на втората минута е напуснал срещата.

В телевизионно обръщение в 18 ч. българско време македонският президент се зарече, че никога няма да подкрепи и да подпише този "недостоен договор".

"Капитулантски договор"

Текстът е поразяващ за Република Македония. Всичко, което е свято за Македония, е погазено. Няма да  узаконявам  "политически дивоградби" (незаконно строителство - б.р), заяви Георге Иванов.

С този договор Гърция ще направи с македонците в Македония това, което направи с македонците в Гърция, каза държавният глава. 

"Ке ни биде...и покрай Иванов" - иронично коментира пред Дойче веле Никола Димитров. Никой няма право да решава от името на гражданите, заяви министърът.

Според ВМРО-ДПМНЕ, най-голямата опозиционна партия в Македония, която през последните 10 години не направи нищо за решаване на спора с Атина, договорът между Заев и Ципрас бележи капитулацията на западната ни съседка.

ДПМНЕ започва борба със "сите демократски и правни средства" против "капитулантския договор". 

FYROM ще бъде заменено с Република Северна Македония

Имаме историческо, вековно решение. Няма вече БЮРМ. Македонският език, македонският народ остават защитени завинаги, заяви вчера македонският премиер Зоран Заев на пресконференция в сградата на правителството в Скопие.

Предложението за новото име обаче трябва да гласувано на референдум в Македония - той ще проведе през есента.

Ако името Република Северна Македония бъде одобрено на референдума, следващата стъпка е на гръцкия парламент - той трябва да ратифицира договора между Атина и Скопие и даде зелена светлина за членството на Македония в НАТО.

Договорът предвижда и потвърждаване на македонския език в ООН - македонски, macedonian. В новите документи за самоличност на македонците ще пише: "македонец - гражданин на Република Северна Македония."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови