Престижното медицинско списание Lancet поиска нов президент в Белия дом

OFFNews 15 май 2020 в 18:52 4938 1

Едно от най-престижните медицински издания в света - The Lancet - негласно призова за нова президентска администрация в САЩ в редакционна статия, публикувана в четвъртък, съобщава Си Ен Ен.

"От януари 2021 г. американците трябва да посочат за Белия дом президент, който да разбира, че общественото здраве не бива да се води с партийна политика", пишат авторите на статията.

Те ясно заклеймяват действията на администрацията на Доналд Тръмп, които според изданието са повлияли негативно на работата на американския Център за контрол и превенция на заболявания (CDC) и капацитета на страната за справяне с коронавируса.

"Ролята на CDC, водещата национална институция по отношение на общественото здраве, бе сведена до минимум, като центърът бе превърнат в неефективен номинален съветник, що се отнася до задържането на заразата, посочват още авторите. Те критикуват администрацията на Тръмп, че е оставила "разузнавателен вакуум" в Китай, като е съкратила служителите на CDC в страната, точно когато Covid-19 се появи. Цитира се случай, при който изтъкнат лекар на CDC е бил отстранен от новинарските брифингите след предупреждение САЩ да се подготвят за големи смущения в обичайния ритъм на живот заради коронавируса.

Авторите винят администрацията на президента Тръмп, че е "наказала агенцията, като я е маргинализирала и спъвала дейността ѝ, задето не е успяла да осигури висококачествени тестове за диагностика в ранния етап от пандемията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

1

Raf

15.05 2020 в 19:48

По въпросите на партизанските политики е най-добре да си купите един речник в редакцията. А ако президентът на САЩ не се смени, България винаги може да им изпрати един детски инфекционист, който да оглави CDC и да я направлява съобразно хилядолетните практики в областта, които се преподават на всеки студент (в България).