Преврат свали президента на Судан Омар ал-Башир

OFFNews 11 април 2019 в 16:20 3175 0

Снимка Mirayafm/Facebook

Суданският президент Омар ал-Башир подаде оставка под натиск. Ръководилият страната с железен юмрук от 30 години държавен глава бе свален с въоръжен преврат, информира "Ройтерс".

В тв обръщение по държавната телевизия министърът на отбраната Ауад Мохамед Ахмед Ибн Ауф казва, че 75-годишният Башир е в арест "на сигурно място" и че страната ще бъде управлявана от военен съвет. Неизвестно е къде военните държат сваления президент.

Ауф обяви тримесечно извънредно положение, прекратяване на огъня и отмяна на конституцията. Въздушното пространство на Судан бе затворено за 24 часа. Сухопътните граници - също до второ нареждане.

Судански източници на "Ройтерс" казват, че Башир е в президентската резиденция под сериозна охрана. Тв каналът "Ал-Машхад" обаче съобщава, че Башир е успял да напусне страната.

Башир е обвинен от Международният наказателен съд в Хага в геноцид в района на Дарфур по време на бунтовете, започнали през 2003 г., довел до смъртта на около 300 000 души и срещу него е издадена заповед за арест.

Безредиците в Судан не са утихнали от средата на декември 2018 г. Протестите обхванаха около 30 града, включително столицата Хартум. Жителите на африканската страна са недоволни от значителното поскъпване на горивата, хляба и брашното, от острия недостиг на основни хранителни продукти. На 23 февруари Башир освободи централното правителство, ръководителите на всички провинции и обяви извънредно положение за една година, за да предприеме мерки за преодоляване на кризата. По-късно парламентът намали срока на действие на шест месеца.

Хиляди хора протестират по улиците на Хартум. В столицата са разположени допълнителни подразделения на армията и бронирани превозни средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови