Президентът на Германия поиска прошка от полския народ за Втората световна война

Русия не получи покана за участие във възпоменателната церемония за 80-ата годишнина. Така тя няма как да е пълноценна - реагира Дмитрий Песков

OFFNews 01 септември 2019 в 08:23 4416 0

Снимка Gazeta Wyborcza

Анджей Дуда

Президентите на Полша и Германия Анджей Дуда и Франк-Валтер Щайнмайер застанаха рамо до рамо на възпоменателната церемония по повод 80-ата годишнина от началото на Втората световна война. Двамата държавни глави я откриха с минута мълчание в 4,40 ч. - часът когато според оцелелите са паднали първите бомби на германската авиация.

Световни и европейски лидери, сред които българският държавен глава Румен Радев, пристигнаха в Полша за събитието. Сред тях е украинският президент Владимир Зеленски, но не и руският - Владимир Путин. Американският президент Доналд Тръмп отмени планираното си посещение във Варшава заради урагана Дориан, наближаващ бреговете на Флорида. Вместо него на церемонията присъства вицепрезидентът Майк Пенс.

"Прекланям глава пред жертвите на атаките на Велюн. Прекланям глава пред полските жертви от германската тирания. Искам прошка", каза германският президент на полски и немски език по време на церемонията в централния полски град Велюн - първият, който пада по ударите на германските нацисти.

На 1 септември 1939 г. германският боен кораб „Шлезвиг-Холщайн“ стреля срещу гарнизон с полски войници на полуостров Вестерплате и поставя началото на ужасяващата война, отнела живота на милиони хора.

Основните събития днес се провеждат във Варшава, където е паметникът на незнайния войн. Покани за церемониите получиха страните от НАТО и ЕС, както и други държави, сред които Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова, Украйна. Липсата на покана към Русия бе осъдена от говорителя на президента Дмитрий Песков, който заяви, че без участието на Русия нито едно мемоарно събитие не може да се счита за пълноценно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови