Президентът на Южна Африка подаде оставка

OFFNews 15 февруари 2018 в 09:03 3486 0

Южноафриканският президент Джейкъб Зума подаде оставка днес след девет години на власт, информира Ройтерс.

Управляващата партия Африкански национален конгрес (АНК) приветства оставката на президента Джейкъб Зума, заявявайки, че оттеглянето му носи сигурност на страната.

"Решението предоставя сигурност на хората в Южна Африка във време, когато икономическите и социални предизвикателства към страната изискват бърз и решителен отговор", заяви заместник генералният секретар на партията Джесие Дуарте.

АНК по-рано призова Зума да се оттегли и заплаши да го отстрани чрез парламентарен вот на недоверие, ако не подаде оставка.

В 30-минутно прощално обръщение към нацията 75-годишният Зума обяви, че подава оставка "с незабавен ефект", но все пак отбеляза, че не е съгласен решението на партията, макар като дисциплиниран член му се подчинява.

"Служих на народа на Южна Африка по най-добрия начин, на който съм способен. Когато обаче приех преразпределението, разбрах и се задължих да се подчинявам на върховния закон на страната, на констутицията", каза той.

Зума преговаряше с лидерите на АНК за излизането си от властта повече от седмица, но не успя да постигне споразумение за условията и момента на оттеглянето си.

Негов приемник вероятно ще бъде вицепрезидентът Матамела Сирил Рамафоза, който през декември пое от Зума поста на председател на АНК.

Зума стана президент през 2009 година. Вторият му мандат трябваше да изтече през 2019 година.

Той бе засегнат от корупционните скандали около богатата фамилия Гупта. В сряда сутринта полицията арестува трима души от дома на семейството в Йоханесбург, информира ДПА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!