Президентът на Малдивите обяви извънредно положение и започна репресии

OFFNews 05 февруари 2018 в 22:10 8189 1

Снимка AFP

Президентът на Малдивите Абдула Ямин обяви извънредно положение, което ще даде на силите за сигурност повече правомощия да арестуват предполагаеми престъпници. 

Правителството ще има и допълнителни правомощия да разпорежда претърсвания и запориране на имущество.

Извънредното положение ще продължи 15 дни. 

Обявеното извънредно положение задълбочава кризата в архипелага. Миналата седмица Върховният съд анулира присъдите за тероризъм, корупция, измяна и отклоняване на средства, наложени през 2015 г. на девет опозиционери и на бившия президент на Малдивите Мохамед Нашид, който живее в изгнание във Великобритания.

Съдът настоя за освобождаването на онези, които се намират в ареста. Мотивите му за това решение бяха, че присъдите са били политически.

Президентът на Малдивите обаче отказа да изпълни заповедта на съда и отправи предупреждение срещу всякакъв опит да бъде свален или арестуван. Държавният глава прати и три писма до Върховния съд, в които го призовава да промени решението си за освобождаването на опозиционерите.

Върховният съд освен това постанови в парламента да се върнат 12 депутати, отстранени след като се отцепиха от партията на Ямин. Това решение позволява теоретично на опозицията да си върне абсолютното мнозинство в парламента, наброяващ 85 депутати. Така тя може да свали правителството и президента.

Репресиите, извършвани от президента над опозицията в последните години, навредиха на имиджа на Малдивите като райска и луксозна туристическа дестинация. Архипелагът наброява 400 000 жители, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

След обявяването на извънредното положение бе задържан бившият президент на Малдивите - Мамун Абдул Гаюм.

Бившият президент, който е на 80 години, управлява страната 30 години до първите демократични избори, произведени през 2008 г. После застана на страната на настоящата опозиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови