Президентите на Турция и Тунис обсъдиха прекратяването на огъня в Либия

OFFNews 25 декември 2019 в 15:12 2169 0

Снимка АА

Президентите на Турция Реджеп Ердоган и на Тунис Каис Сайед са обсъдили необходимите стъпки за прекратяване на огъня в Либия, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

Ердоган пристигна по-рано днес на изненадваща визита в Тунис. Петнайсет минути след него в Тунис е пристигнал и ръководителят на международно признатото правителство на Либия Файез ел Сарадж, съобщи арабският телевизионен канал Ал Хадас, цитиран от ТАСС.

На съвместна пресконференция с Каис Сайед, турският президент Ердоган изрази увереност, че Тунис може да има "ценен и конструктивен" принос за постигането на стабилност в Либия. Ердоган се обяви за възможно най-скорошно прекратяване на огъня в Либия.

"Ние вярваме, че Тунис ще помогне за постигането на стабилност в Либия. Обсъдихме със Сайед стъпките, които можем да предприемем заедно, за да постигнем прекратяване на огъня в Либия и да се премине към политическо решение на конфликта. Негативният развой на събитията в Либия се отразява не само на страната, но и на съседите, на първо място Тунис", посочи Ердоган, цитиран от ТАСС.

В Либия съществуват два органа на изпълнителната власт: международно признатото Правителство на националното съгласие на Файез ел Сарадж и временният кабинет на Абдула Абдуррахман ат Тани, действащ в Източна Либия съвместно с парламента и поддържан от Либийската национална армия на маршал Халифа Хафтар.

На 12 декември Хафтар обяви, че неговите сили започват "решаващата битка за столицата". Командването на Либийската национална армия неколкократно е подчертавало, че ще се противопостави на всяка чуждестранна намеса във вътрешните работи на Либия и заплаши да потопи корабите и да свали самолетите с турска военна помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови