Приключи срещата между Владимир Путин и Ким Чен-ун

OFFNews 25 април 2019 в 13:10 3929 0

Снимка Ройтерс

Преговорите между руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чех-ун приключиха, като общо продължиха около три часа и половина, предава Си Ен Ен.

Освен срещата на четири очи, която продължи около два часа, те продължиха и разговори в разширен състав, в които са взели участие от руска страна руският външен министър Сергей Лавров, вицепремиерът Юрий Трутнев, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, съветникът на Путин по международните въпроси Юрий Ушаков, министърът на транспорта Евгений Дитрих, министърът за развитието на Далечния изток и Арктика Александър Козлов, заместник-министърът на енергетиката Анатолий Яновски и генералният директор на Руските държавни железници Олег Белозеров. От севернокорейска страна в разговорите участваха външният министър И Йон-хо и заместник-външният министър Цой Сон-хи.

След срещата на двамата лидери те я определиха като ползотворна, конструктивна и обстоятелствена. Путин каза, че на срещата на четири очи е обменил с Ким мнения за това какво трябва да бъде направено за подобряване на ситуацията на Корейския полуостров. Ким каза, че с Путин са обсъждали начини за мирно уреждане на кризата там.

Севернокорейският лидер изрази надежда, че конструктивният и полезен диалог с Путин ще продължи. Путин каза, че с Ким са обсъждали и историята на двустранните отношения и перспективите за развитие на двустранните връзки.

Други официални изявления все още няма.

Сега двамата лидери присъстват на тържествен прием в чест на гостуващата севернокорейска делегация, а след това се очаква те да продължат вечерта си с официална вечеря.

От ТААС пишат, че менюто ще включва салата от раци, пелмени, борш, филе от треска в сос, говеждо месо с печени патладжани, ябълково сорбе и шоколадова торта. Ще бъдат предложени вина руско производство - шардоне и мерло. Домакините са предвидили и постно меню за всички желаещи.

Внимание привлича и сувенир, който да напомня за първата среща на двамата лидери. Гостите ще получат медал с изображението на двамата лидери, на който е написано „добре дошъл” на руски и корейски.

Такива монети бяха изработени и по време на срещите на Ким Чен-ун с американския президент Доналд Тръмп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови