Принцът на Саудитска Арабия злепоставил Хашоги пред Белия дом в опит да запази непокътнати отношенията със САЩ

OFFNews 02 ноември 2018 в 11:38 2615 2

Снимка Ройтерс

Принц Мохамед бин Салман

Дни след изчезването на Джамал Хашоги принцът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман е описал убития журналист като "опасен ислмист" в телефонен разговор със зетя на президента Доналд Тръмп - Джаред Къшнър, и съветника по националната сигурност Джон Болтън, пише в. Washington Post, като се позовава на запознати с дискусията.

В разговора, проведен на 9 октомври - седмица след изчезването на журналиста и преди кралството да обяви смъртта на му, принцът се опитал да убеди Къшнър и Болтън да запазят саудитско-американския съюз и казал, че журналистът бил член на "Мюсюлмански братя" - група, срещу която Болтън и други съветници на Тръмп застават от години.

Опитът за злепоставяне на Хашоги в личния разговор контрастира с публичното изявление на саудитското правителство, направено по-късно, в което се декларира, че смъртта на журналиста е "ужасна грешка" и "ужасна трагедия".

"Инцидентът, който се е случил, е много болезнен за всички саудитци" каза публично саудитския лидер Мохамед бин Салман по време на дискусия тази седмица. "Инцидентът не може да бъде оправдан".

Саудитска Арабия отрича информацията на Washington Post, пише Би Би Си.

Известният критик на саудитските управляващи Хашоги е убит, а тялото му - разчленено на 2 октомври. Останките му още не са открити.

Годеницата му Хатидже Дженгиз призова световните лидери да изправят извършителите пред правосъдието чрез публикация за Guardian и Washington Post.

Саудитска Арабия отрича кралското семейство да е замесено в убийството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

02.11 2018 в 20:35

Хи-хи! Паяците в буркана почнаха да се ядат:)

12024

1

Да, щото те американците трева пасат и си нямат източници ...

Дано да се засилят негативните реакции към случилото се и С. Арабия да изгуби наистина много възможности за бизнес и печалби в следствие на случая. Макар, че е малко вероятно.