Признаване на Гуайдо за президент е легитимиране на опит за узурпация на властта, обяви Кремъл

OFFNews 04 февруари 2019 в 18:15 2888 2

Опитите за легитимиране на узурпацията на властта във Венецуела, които предприемат някои страни, са намеса във вътрешните работи на тази държава. Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на въпрос дали Русия би признала опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Изявлението дойде, след като 11 европейски държави обявиха, че признават Гуайдо за президент. 

"Всяко решение за вътрешнополитическата криза на Венецуела е възможно само за самите венецуелци", каза той.

По думите му "натрапването на някакво решение или опити за легитимиране на опита за узурпация на властта" са, според Кремъл, "и пряка, и косвена намеса" във вътрешните работи на Венецуела. Песков отбеляза, че тези опити не спомагат за "мирното, ефективно и изпълнимо уреждане на кризата", която венецуелците "трябва да преживеят самостоятелно".

Гуайдо бе признат за легитимен държавен глава на Венецуела последователно от САЩ, страните от Групата от Лима (без Мексико), Организацията на американските държави и редица европейски държави - Великобритания, Германия, Испания, Холандия, Франция Латвия, Литва, Дания, Австрия.

От Ватикана обявиха, че няма да вземат страна по венецуелската политическа криза.

Според ТАСС освен Русия подкрепа за Николас Мадуро изказват Беларус, Боливия, Иран, Китай, Куба, Никарагуа, Салвадор и Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5700

1

Годо

05.02 2019 в 09:20

Русия да говори за " узурпация на властта" е черен хумор. Техния фараон Путин е узурпирал властта вече двадесет години. Който е опозиция отива или в затвора или направо в отвъдното.
Те могат да лъжат само руснаците за които казионната телевизия е единствения начин да се информират. Тях могат да ги лъжат неограничено.
Но останалия свят няма как да излъжат.
 
X

Подкастът на OFFNews