Прогнозират голяма преднина на Макрон и ниска избирателна активност на изборите

OFFNews 16 юни 2017 в 13:21 2041 1

Снимка Wikimedia

Голяма преднина на партията на президента Еманюел Макрон, но и ниска избирателна активност прогнозират социологическите агенции дни преди втория тур на парламентарните избори във Франция, който ще се проведе в неделя. 

Очакванията са центристката партия на Макрон "Република, напред" и съюзникът ѝ "Демократично движение" да спечелят между 440 и 470 от всички 577 места в Долната камара на френския парламент. Прогнозата е на агенциите "Опиниънуей" и "Харис интерактив" след проведени проучвания.

Очаква се основната опозиционна партия да е консервативната "Републиканците" и нейните съюзници с между 70 и 90 депутати в парламента. Според прогнозите социалистите, които бяха на власт досега, да получат едва между 20 и 30 места в парламента. 

Между 1 и 5 места предричат прогнозите за крайнодясната партия "Национален фронт" на Марин льо Пен, която беше основният съперник на Макрон на президентските избори. 

Проучванията сочат още много ниска избирателна активност - около 46%. Ниска беше избирателната активност и на първия тур на изборите - по-малко от половината избиратели упражниха правото си на глас, като много от тях обявиха, че не виждат смисъл да гласуват. 

В същото време френският президент Еманюел Макрон потвърди плановете си за реформа на избирателната система в страната. 

Френският държавен секретар за цифровизацията Мунир Мажуби каза, че кабинетът ще поиска от парламента да работи за промяна на избирателната система. Той отбеляза, че "посредством въвеждането на доза пропорционално представителство, партиите, които имат по-нисък резултат, ще бъдат по-добре представени (в Националното събрание)". "Това ще е по-справедливо и, най-вече, ще подобри (парламентарния) дебат", допълни Мажуби, цитиран от БТА.

За последно контрол над повече от 80 процента от местата в Националното събрание са имали консерваторите на тогавашния президент Шарл де Гол през 1968 г., припомня Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!