Програмата на Путин днес: До обяд работи като президент, после отива да положи клетва за четвърти мандат

OFFNews 07 май 2018 в 07:14 5838 0

Тържествената церемония по встъпването на Владимир Путин в четвъртия му мандат като президент на Русия ще се състои днес в Кремъл, предадоха Франс прес и БТА. 

Путин спечели президентските избори на 18 март с 76,7% - най-високият му резултат, откакто дойде на власт при най-висока избирателна активност в сравнение с предишния президентски вот през 2012 г. 

Церемонията по полагане на клетва от Путин бе предшествана от протести в събота, организирани по призива на опозиционния лидер Алексей Навални в десетки руски градове. Стигна се до много арести, като самият Навални бе задържан, а после - освободен. 

Още отсега анализатори вещаят сценарии какво ще се случи през 2024 г., когато изтече мандатът на Путин. По конституция президентът няма право на ново преизбиране. 

Руският лидер вече каза, че няма да променя основния закон, и анализатори се чудят кого ще посочи той за свой приемник и дали няма да се повтори сценарият от 2008 г., когато Путин стана премиер при президент Дмитрий Медведев, защото и тогава нямаше право след два мандата да се кандидатира за трети. Засега Путин не е дал индикация кой може да бъде евентуалният му приемник. 

След като положи клетва преди 6 години Путин игра вечерта хокей, сега говорителят му заяви, че за 7 май няма подобно нещо в програмата му. Той ще отиде да положи клетва на церемонията от президентския си кабинет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови