Прокуратурата на Ню Йорк се заема с компания на Уайнстийн

OFFNews 24 октомври 2017 в 09:47 2423 0

Харви Уайнстийн

Прокурорът на щата Ню Йорк Ерик Шнайдерман започна разследване за нарушения на човешките права и дискриминация в компанията на кино продуцента Харви Уайнстийн, предаде БТА.

Шнайдерман е изисквал от компанията, чието седалище е в Манхатън, да му предостави личните досиета на служителите и документите с критерии за набиране на персонал, за уволненията и повишенията на служители, както и всички официални и неофициални оплаквания за сексуален тормоз и други форми на дискриминация.

Доскоро компанията Уайнстийн бе ръководена съвместно от братята Уайнстийн. Харви Уайнстийн обаче бе отстранен от административния й съвет миналия вторник заради скандала, породен от обвинения за сексуални посегателства срещу него. Петдесетина актриси и манекенки обвиниха Харви Уайнстийн, който днес е на 65 години, в сексуален тормоз, сексуална агресия и изнасилвания, извършвани през последните 30 години. Харви Уайнстийн, който доскоро бе един от най-известните холивудски продуценти, отхвърля тези обвинения.

Някои от обвинителките на Уайнстийн твърдяха, че ръководителите на компанията Уайнстийн са знаели за поведението на продуцента и че някои служители на фирмата дори са били негови съучастници, като са му организирали срещи с жени, по време на които той ги тормозел и насилвал сексуално. Тридесетина служители на компанията публикуваха миналия четвъртък писмо, в което твърдяха, че не са били в течение на сексуалните посегателства.

Харви Уайнстийн бе изключен от американската филмова академия, а полицията в Лос Анджелис, Ню Йорк и Лондон започна разследване на обвиненията срещу него, отправени от жени от тези градове. Компанията Уайнстийн пък започна преговори с инвестиционния фонд Колони Кепитъл за нейно евентуално изкупуване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови