Протести и арести в Русия навръх рождения ден на Путин

OFFNews 07 октомври 2017 в 20:43 4213 1

Протести и арести в Русия навръх рождения ден на Путин

Протести в 80 града в Русия и над 100 арестувани навръх рождения ден на президента Владимир Путин.

Днес президентът навършва 65 години, а рейтингът му е изключително висок, съобщава БНТ. Той продължава да е фаворит на изборите за държавен глава в Русия догодина. Демонстрациите, за повечето от които няма официално разрешение, са по призив на опозиционния лидер Алексей Навални.

Хиляди се събраха на площад Пушкин в Москва с призиви за оставка на руския президент Владимир Путин. Протестиращите бяха основно млади хора, които разваваха руски знамена и носеха жълти надуваеми патета - символ на негодуванието срещу държавния глава. Те скандираха: "Не може да ни затворите всички." "Свобода за Навални" и "Русия без Путин".

Призивът за протест дойде от опозиционния лидер Алексей Навални, но той не присъства на демонстрациите, тъй като излежава 20 дневна присъда именно заради организирането на шествия, които не са разрешени от властта. Въпреки че протестите бяха забранени, нямаше сблъсъци между демонстранти и полицаи.

"Излизането ни на улиците означава, че имаме желание да продължаваме напред и да се борим със стагнацията, която съществува в политическия живот на страната ни", заяви един от протестиращите.

Самият Путин прекара рождения си ден на работа, като проведе съвещание с членовете на Съвета за сигурност на Русия.

В допитване, проведено сред 3 хиляди руснаци, 82 процента одобряват управлението му, 11 на сто го определят като "лошо", а 7 процента се въздържат от коментар.

40 процента от всички анкетирани заявяват, че доверието им е безусловно, а едва 7 нямат никаква вяра на руския държавен глава.

Опозиционният лидер Алексей Навални също има намерение да се яви на президентските изборите през март догодина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

07.10 2017 в 22:20

Да. По 1 200 в 15 милионната Москва и 10 милионния Питер, и останалите до "няколко хиляди" - в цялата останала 150 милионна Русия.
Силно!