Протести в Минск, Лукашенко арестува съперниците си за изборите

Александър Лукашенко се стреми с цената на всичко да докопа седми президентски мандат

Георги А. Ангелов 19 юни 2020 в 15:21 4681 1

Снимка tut.by

Жителите на Минск излязоха вчера вечерта на протест и се подредиха във “верига на солидарността” на централния булевард "Независимост" в града в продължение на километри. Акцията продължи над 6 часа и много бяха арестувани. 

На различни видеоклипове се вижда, че преминаващите коли също са се включили в протеста със звукови сигнали, а от много от тях звучи песеннта на Виктор Цой и "Кино" - "Перемен" ("Промени"). Милиция и части за борба с безредиците охраняват булеварда. 

Поводът за акцията, която трябваше да покаже, че обществото иска честни президентски избори, е задържането на претендента за президентския пост на Александър Лукашено - Виктор Бабарико. Освен него още двама от смятаните за сериозни опоненти на изборите са арестувани, като това ще ги спре от надпреварата за президентския пост.

Лукашенко, който се кандидатира за шести президентски мандат на изборите на 9 август, обвини изпълнителния директор на "Белгазпромбанк" Виктор Бабарико в корупция.

Бабарико напусна поста си в банката, за да участва в изборите. Преди самият той и синът му да бъдат арестувани имаше обиски в банката и бяха задържани 15-те й ръководни кадри по обвинение в укриване на доходи и пране на пари. Според Бабарико това е кампания за сплашване по политическо нареждане.

Днес е последният възможен ден за събиране на подписи за участие в президентските избори. При необходими 100 000 подписа до обед за Бабарико са събрани 450 000 подписа според радио "Свобода".

Мажоритарният собственик на "Белгазпромбанк" е руският газов гигант "Газпром" и свързаната с него банка "Газпромбанк". “Белгазпромбанк" в момента е практически национализирана. Преди седмица Александр Лукашенко в Полоцк каза, че банката се проверява още от 2016 г. Версията му е, че Бабарико е решил да става президент, след като разбрал, че ще му “наденат белезниците”.

Руската връзка

Проправителствените беларуски медии търсят конспиративна връзка с това, че Бабарико представлява руски държавни компании. Лукашенко не е в добри отношения с президента на Русия Владимир Путин, който напоследък припомня, за договора между двете държави за създаване на Съюзна държава от 1998 г. Лукашенко се опасява от беларуски вариант на украинския “Майдан”, но с руски пари.

В същото време опозиционното руско издание “Новая газета” се чуди, защо руските държавни структури не се противопоставят на “рейдърското” превземане на банката от държавата.

Затвор за опозиционери

В понеделник беларуският опозиционен лидер и изключително популярен влогър Микола Статкевич, който в момента излежава присъда от 15 дни затвор, беше осъден на още 15 дни, съобщи съпругата му Марина Адамович, цитирана от Франс прес. Присъдата е произнесена в отсъствието на Статкевич и на адвоката му, а съдът е отказал да съобщи на адвоката мотивите за новата присъда. Така Статкевич е остранен от изборите.

Беларуският опозиционер беше арестуван на 31 май на път за демонстрация в столицата Минск. На следващия ден той беше осъден на 15 дни затвор за организиране на друг неразрешен протест в края на май.

Друг беларуски опозиционер - Павел Северинец, който излежава присъда от 15 дни затвор, отново беше осъден, този път на 30 дни затвор, съобщи съпругата му Олга Северинец.

Северинец беше арестуван в началото на юни в центъра на Минск, докато събираше подписи в подкрепа на искане в президентските избори да участват кандидати на опозицията.

За участие в непозволени митинги за издигане на кандидати за президент за месец и половина са осъдени 97  души, 105 са глобени, сообщава правозащитния център "Весна".

"Саша 3%"

Доверието към Лукашенко в Минск е 24%, според беларуския Институт по социология към Националната академия на науките, като това проучване е правено през март-април. Преди дни Евронюз съобщи, че шансовете на Лукашенко за нов мандат са 3%, но след това сами обявиха, че информацията им не е вярна. Всъщност 3% е подкрепата за Лукашенко в няколко интернет анкети, които нямат представителен характер. В резултат на това Лукашенко вече има нов прякор в беларуските социални мрежи и малкото опозиционни медии - "Саша 3%". 

ЕС подкрепи протестите

Председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен излезе с изявление, в което подкрепя протестите. "Уважението към правата и свободите на гражданите е фундаментална ценност. Властите на Беларус трябва да осигурят равни условия за всички, които желаят да участват в изборни кампании и президентските избори, насрочени за 9 август”, се казва в него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

20.06 2020 в 09:02

Тоя не знае ли, че трябва да си отгледа удобна опозиция, вместо да тормози неудобната?