Пучдемон: Скоро ще представя план за независимостта на Каталуния

OFFNews 04 октомври 2017 в 23:53 6469 1

Снимка Ройтерс

Каталунският регионален премиер Карлес Пучдемон отново призова испанските власти да се съгласят на посредничество за намиране на изход от най-тежката политическа криза в страната от десетилетия, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

В реч, предавана по телевизията, Пучдемон определи тази вечер централното правителство като безотговорно заради отказа му да приеме посредничество. "През идните дни ще представя пътна карта за независимост на Каталуния", потвърди свое обещание той.

Каталунският регионален лидер разкритикува испанския крал Фелипе Шести за това, че следва "катастрофалната" политика на властите в Мадрид към североизточната автономна област.

"Вие разочаровахте много каталунци", се обърна той към монарха. 

В телевизионното изявление той обвини краля, че "умишлено е игнорирал милиони каталунци". Той допълни, че Фелипе Шести е взел страната на испанското правителство и не е спомогнал за диалога между автономната област и Испания.

"Този момент изисква посредничество", каза той.

Пучдемон осъди и насилието от страна на испанската полиция при опита да й спре произведения в неделя референдум за самоопределение на автономната област, който бе обявен от централните власти за незаконен. "Организирахме референдум в условия на безпрецедентни репресии и през следващите дни ще дадем всичко от себе си, за да приложим резултатите от референдума", подчерта той.

"Каталуния може да обяви независимост следващата седмица", заяви лидерът на автономната област Карлес Пучдемон.

"Ако Пучдемон иска да говори или да преговаря, или да изпрати посредници, той знае отлично какво трябва да направи преди това: да се върне на пътя на закона, от който изобщо не биваше да се отклонява", подчертаха централните власти в комюнике, публикувано почти веднага след изявлението на лидера на Каталуния по телевизията. 

Във вторник испанският крал нарече референдума на Каталуния "недопустима нелоялност". Той критикува остро регионалното каталунско правителство заради кризата, предизвикана от проведения в неделя референдум за независимост. В телевизионно обръщение към нацията кралят обвини каталунските ръководители, че рушат демократичните принципи и създават обществено разделение в автономната област.

От дни в автономната област се провеждат протести срещу полицейското насилие по време на референдума. В тях се включиха общо близо 700 000 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови