Пучдемон без ясен отговор за независимостта на Каталуния, иска нови преговори с Мадрид

OFFNews 16 октомври 2017 в 12:39 2891 0

Президентът на Каталуния не обяви независимост на автономната испанска област, нито се отказа от искането за такава. Карлес Пучдемон изпрати писмо до Мадрид, от което не става категорично ясно каква е позицията му, предават "Ройтерс" и Би Би Си.

Днес в 10 ч. местно време изтече крайният срок, който испанското правителство даде на Пучдемон да обяви позицията си. Премиерът Мариано Харой даде да се разбере, че обявяване на независимост би довело до отнемането на автономния статут на областта.

Вместо да отговори, каталунският лидер поиска днес в писмото си провеждането на преговори през следващите два месеца.

Миналата седмица той декларира независимост след спорния референдум, но моментално допълни, че иска разговори с Мадрид.

Испанският правосъден министър Рафаел Катала заяви днес, че отговорът от Пучдемон към ултиматума на Мадрид е "невалиден", защото писмото не изяснява позицията му, предаде испанската новинарска агенция Efe, цитирана от Би Би Си.

Смята се, че сега испанското правителство ще даде нов срок на Пучдемон - до четвъртък, за да се откаже от обявяването на независимост и в противен случай ще предприеме стъпки по отнемането на автономния статут, като наложи пряко управление на Каталуния.

Обявеният за незаконен от Конституционния съд на Испания референдум за независимостта на областта се проведе на 1 октомври при размирици и насилие. 90% поискаха отделянето от Испания, но избирателната активност беше само 43%.

Писмото

В писмото до испанския министър-председател Пучдемон пише, че "спирането на политическия мандат, даден на референдума на 1 октомври, показва нашата твърда воля да намерим решение, а не да се противопоставяме".

"През следващите два месеца нашата основна цел ще бъде да възстановим диалога" - пише още каталунският лидер, призовавайки за среща колкото се може по-скоро.

"Нека не позволяваме на ситуацията да се влошава. Убеден съм, че с добра воля, разпознаване на проблема и открито изправяне пред него можем да намерим пътя към решаването му."

Член 155 от конституцията на страната разрешава на правителството да наложи пряко управление в кризи. Той никога не е бил прилаган в демократична Испания.

Около 4 000 полицаи, които бяха изпратени в Каталуния по време на кризата, остават там от деня на референдума досега.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews