Пучдемон няма да иска убежище в Брюксел, но ще се върне само след гаранции от Мадрид

OFFNews 31 октомври 2017 в 14:40 3352 0

Каталунският премиер Карлес Пучдемон обяви, че няма да иска убежище в Брюксел, но ще се върне в Каталуния, само ако получи гаранции от Мадрид за справедливо правосъдие. 

Пучдемон замина за Брюксел, след като беше уволнен от испанския премиер Мариано Рахой след обявяването на независимостта на Каталуния и задействането веднага след това на чл. 155 от испанската конституция, с което Мадрид пое управлението на областта. 

Каталунският премиер беше обвинен в бунт, подбудителство към неподчинение, разхищение на държавни средства. 

Пучдемон обяви, че няма да се крие от правосъдието и заедно с петимата министри, които са с него в Брюксел, ще се изправят пред съда, дори заплашени от 30-годишна присъда, но само при справедлив процес. 

Испанската прокуратура търси отмъщение, а не правосъдие. Докато тази заплаха съществува, няма да има условия за обективен процес, заяви Пучдемон и съобщи, че е научил за подготвяни насилствени действия срещу него, а в последните дни охраната му е била намалена по решение на испанската полиция.

Той подчерта, че като европейски гражданин има право да пътува свободно и с идването си в Брюксел не нарушава закона, а като причина за идването си посочи желанието да постави въпроса за проблемите на Каталуния в сърцето на Европа. 

По думите му заедно с министрите не са търсили помощ от белгийски партии, защото случващото се няма общо с Белгия. 

В изявлението Пучдемон подчерта няколко пъти, че каталунското правителство е поискало нееднократно диалог от Мадрид, но не го е получило, а вместо това испанското правителство е тръгнало с насилие срещу Каталуния и не е уважило демокрацията.

Той припомни сблъсъците с полицията по време на референдума за независимост. 

"Не искахме повече сблъсъци, не можем да построим република чрез насилие – ако испанското правителство иска да действа така, не можем да им попречим, но не могат да ни въвлекат в това", каза Пучдемон. 

Той увери, че заедно с петимата министри не са изоставили каталунското правителство, поддържат връзка и ще продължат от Брюксел да се борят за независимостта на Каталуния, което е тяхната цел. 

Пучдемон се обърна и към Рахой, като го попита дали ще уважи резултата от референдума и обяви, че той ще уважи резултатите от предстоящите избори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови