Пучдемон отложи обявяването на независимост, предложи на Мадрид преговори

OFFNews 10 октомври 2017 в 20:41 7322 1

Каталунският премиер Карлес Пучдемон изнесе реч пред парламента, в която обяви мнението си за резултатите от референдума за независимост. 

Очакваше се Пучдемон дори да обяви едностранно независимостта на Каталуния. 

Пучдемон обаче не го направи. Той обяви, че Каталуния си е спечелила правото да е независима държава и поиска от парламента мандат да обяви Каталуния за независима, но предложи обявяването на независимост да се отложи с няколко седмици и да се потърси диалог с властите в Мадрид.  

По думите му си струва и да се проучи възможността за международно посредничество в тези преговори.

Изявлението на Пучдемон беше отложено с един час. Според AFP забавянето е станало заради среща във връзка с "международно посредничество". 

Каталунският премиер настоя, че напрежението трябва да намалее, но обвини за него испанското правителство. 

Той подчерта, че с полицейското насилие по време на референдума Мадрид се е опитал да провокира хаос и да стресне каталунците, за да не гласуват.

Пучдемон се обърна към каталунците, които са участвали в референдума, независимо как са гласували.

"Искам да благодаря на всички тези хора, които направиха възможен този исторически момент. На избирателите, които казаха "да", на избирателите, които казаха "не", на всички онези, които ни подкрепиха", каза Пучдемон.

Той изрази солидарността си с ранените при сблъсъците с полицията.

"Тези картини завинаги ще останат в ума ни", подчерта каталунският премиер. 

По думите му около половин милион души не са успели да гласуват на референдума, защото не са били допуснати до урните, но сред гласувалите броят на тези, поискали независимост, е много по-голям.  

"Каталуния иска да стане независима, резултатите от референдума подкрепят това. Бъдещето на Каталуния трябва да се реши от каталунците по демократичен начин", каза още Пучдемон. 

Той допълни, че Каталуния е поискала 18 пъти от испанското правителство да свика референдум за независимост, но винаги е получавала отрицателен отговор. 

Видяхме, че във Великобритания е възможно за референдума в Шотландия, но ние винаги получавахме "не" от испанското правителство, каза още Пучдемон. 

Той се обърна и към испанците, като ги помоли да се опитат да разберат. 

"Моля направете опит да разберете защо трябва да направим това – не сме луди, не се борим срещу демокрацията, бяхме отворени за диалог", посочи каталунският премиер. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови