Пучдемон предложи на Рахой да се срещнат на неутрална територия

OFFNews 22 декември 2017 в 14:58 2103 0

Отстраненият каталунски премиер Карлес Пучдемон предложи на испанския премиер Мариано Рахой да се срещнат извън Испания - в Брюксел или където и да било другаде в Европейския съюз. 

Това обяви Пучдемон пред журналисти в Брюксел, цитиран от Франс прес и БТА. 

Той замина за Белгия, след като Испания му повдигна обвинения за бунт и противодържавна дейност заради обявената от регионалния парламент независимост на Каталуния. 

Карлес Пучдемон коментира вчерашните предсрочни избори в Каталуния, при които най-много места в парламента спечели партия "Гражданите", подкрепяща оставането на Каталуния в Испания, но сепаратистките партии събраха достатъчно гласове за крехко мнозинство. 

Изборите в Каталуния ратифицираха референдума, на който жителите на областта гласуваха за независимост от Испания, заяви бившият каталунски премиер. 

Той повтори, че е готов да се върне в Испания, ако получи гаранции от централните власти, че може да оглави новото каталунско правителство

Пучдемон поиска и да бъде "чут" от Европейския съюз. "Само искам от Европейската комисия и други институции (на ЕС) да чуят и каталунския народ, а не само испанската държава", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!