Пучдемон с призовка от Върховния съд на Испания, отказът означава арест

OFFNews 02 ноември 2017 в 09:37 2378 0

Уволнените членове на каталунското регионално правителство са призовани да се явят пред Върховния съд на Испания по обвинения в подклаждане на бунт във връзка с провеждането на спорния референдум за независимост на областта от 1 октомври.

Съдът в столицата Мадрид е призовал 15 души, включително бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон, който избяга от страната и обяви, че ще пренебрегне заповедта, пише "Ройтерс". Сред призованите има и депутати.

"Това е политически процес", заяви Пучдемон от Белгия, цитиран от Би Би Си, и подчертава, че е готов да свидетелства от Белгия.

Прокурорите може да наредят ареста на членовете на правителството на Пучдемон, ако те не се явят пред съда.

За разлика от Пучдемон, останалите сепаратистки лидери заявиха, че ще се изправят пред испанското правосъдие, пише "Ройтерс". Присъдата за подстрекаване към народен бунт може да достигне 30 години затвор.

Испания беше обхваната от конституционна криза от провеждането на референдума, обявен за противоконституционен от Конституционния съд на страната.

Миналата седмица испанският министър-председател Мариано Рахой наложи директно управление на автономната до този момент богата област Каталуния, като разпусна регионалния парламент, уволни правителството и шефът на полицията и свика предсрочни регионални избори на 21 декември.

Това се случи, след като каталунските законодатели гласуваха "за" отделянето на Каталуния от Испания на база резултатите от референдума. Според уволненото правителство 43% от жителите на областта са гласували, а 90% от тях са посочили отговор "да" на въпроса искат ли обявяване на независимост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови