Пучдемон за ултиматума на Мадрид: Ние поискахме диалог, посланието е разбрано

OFFNews | 12 октомври 2017 в 15:1839841

Каталунският премиер Карлес Пучдемон отговори на ултиматума, поставен вчера от испанското правителство, съобщи Асошиейтед прес, цитирани от БТА. 

Испанският премиер Мариано Рахой даде на Пучдемон 5 дни да изясни позицията си за декларацията за независимост на Каталуния.

Ако Пучдемон потвърди, че обявява независимост на Каталуния, Мадрид ще му даде допълнителен срок до четвъртък, 19 октомври, да даде заден ход, след което ще прибегне до член 155, позволяващ на испанското правителство да суспендира автономията на Каталуния.

Пучдемон коментира ултиматума в Туитър, където написа: "Ние искаме диалог и отговорът е да се постави на масата член 155. Посланието е разбрано".

Каталунският вицепремиер Ориол Жункерас пък каза на Рахой в Туитър: "Това, което иска международната общност и което очаква Каталуния, е искрен диалог, а не конфронтация и нови заплахи."

Преди дни Карлес Пучдемон отложи обявяването на независимостта с няколко седмици, за да се водят преговори с Мадрид. Испанското правителство обаче отхвърли какъвто и да е диалог, докато съществува възможността за отцепване от Испания. 

Препоръчани материали
Hissarion

Рейтинг : 3565

12.10 2017 в 16:41 1
+ 0
- 1
Мариянора Хой се изживява като голям автократ, ама май е отнесъл плувката.
 
12