Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Пуснаха сатирична книга за самопомощ със съвети от Путин

OFFNews 01 октомври 2018 в 14:31 5080 1

Снимка BBC

Във Великобритания публикуваха сатирична книга за самопомощ със съвети от руския президент Владимир Путин. 

Книгата се казва "Vladimir Putin: life coach" и е издадена от Canongate. Неин автор е креативният директор на рекламна агенция Роб Сиърс. 

Книгата е написана в стила на класическата книга за самопомощ. В нея читателите могат да намерят различни полезни съвети - например как да разширят границите си и да се избавят от токсичните взаимоотношения, като използват методите на руския президент. 

"Бъди диктаторът, който винаги си искал да бъдеш"

"Може да не държиш Кремъл в желязна хватка и да не решаваш съдбата на демокрациите по света. Но подражавйки на човека, който прави това, можеш да контролираш своя живот и животите на тези около теб", пише в книгата. 

"Много хора във Великобритания, САЩ и други страни се възхищават на Путин и го възприемат като модел за подражание. В същото време болшинството от неговите поддръжници на Запад не разбират какво точно прави руският президент", обяснява Сиърс пред руската служба на Би Би Си, като допълва, че чрез книгата се опитва да им покаже именно това.

По думите му главния въпрос, който си е задавал, докато е писал книгата, е наистина ли Владимир Путин има стратегия и премисля всяка своя стъпка, или много неща стават случайно. След написването на книгата той все пак клони към първия вариант. 

"Твоят "вътрешен Путин"

В предговора на книгата се казва, че тя е предназначена за всеки, който не може да се вземе в ръце, не знае как да постигне отдавна поставените си цели и позволява на другите да го използват. 

Авторът обаче допълва, че преди издаването на книгата имал някои съмнения относно предаването на съветите на Путин. "Представете си: вашите приятели, колеги, баба ви, милото момиче във фитнеса - всички те могат да се въоръжат с тактиката на президента и да станат "малко като Путин". Това може да е не само кошмар за вас лично, но и катастрофа за цялата планета", пише Сиърс.

В същото време обаче той е убеден, че хората в реалния живот са прекалено меки и непоследователни и няма да станат "истински Путин", даже да знаят тайната на успеха му". "Ние често не можем да планираме следващите 20 минути, затова надали някой ще реши да си хаби времето да приготви "Новичок" в домашни условия", се посочва в предговора. 

Авторът предупреждава още: ако като гледате изявленията на руския президент, чувствате вътрешна връзка с него, не трябва да четете тази книга, защото при четенето на съветите "вътрешният ви Путин" ще набира сили и в крайна сметка можете да загубите контрола над него. 

Книгата предлага и тест, който да ви покаже "живее ли във вас Путин, или не".

Ето и някои от съветите в книгата:

Избирайте внимателно противниците си

Ако ви е писнало от поражения и искате винаги да побеждавате, трябва да усвоите едно важно президентско правило - избирайте сами противниците си. Ако и вие като президента не обичате да губите, премислете отрано този въпрос. Например, обичате да бягате и това ви се получава добре. Не бързайте да участвате във всяко състезание. Намерете състезание за пенсионери. Трябва само да промените леко вашите лични данни и ще се окажете в пенсионерската лига. Да участвате, знаейки, че със сигурност ще победите, е голямо удоволствие. 

Избавете се от токсичните връзки

В живота ви няма място за негативна енергия. Не позволявайте на близките да ви съдят. Владимир Путин навреме се отдалечи от бизнеса на Борис Березовски (критик на Кремъл, който почина във Великобритания при мистериозни обстоятелства, бел.р.), който отначало поддържаше президента по време на първата му предизборна кампания, но след това започна открито да го критикува. Да спрете да общувате с хора, с които сте свикнали и с които сте преживели много важни моменти, не е винаги лесно. Но трябва да вземете това решение, за да станете най-добрата си версия. 

Подкрепяйте старите си приятели

Вместо токсични връзки избирайте да общувате със съседите си на вилата - внимателно прочетете историята на кооператив "Озеро" (кооператив от вили на брега на Комсомолското езеро на Путин и седем негови приближени, построен през 1996 г., който след избирането на Путин за президент се превръща в източник на кадри за администрацията и държавни компании, бел. р.) и не забравяйте да подкрепяте приятелите, които познавате отдавна. Забравете глупавите съвети, че не трябва да правите бизнес с приятелите си. 

Изненадвайте

Руският президент, подобно на китайския мислител Сун-дзъ, знае, че във война може да се победи, като се действа бързо и неочаквано. Бъдете като Путин - непредсказуем и смел. 

Например, трябва да осъществите много важно предложение в офиса, но много консервативни колеги не са съгласни с него. Разпространете по всички канали информацията, че по разпореждане на шефа на офиса в сряда се въвежда нов дрескод - всички служители трябва да идват на работа голи (уговорете секретарките, вземете високоговорителя от охраната, вие самите започнете да ходите голи до кръста). Следващата сряда, по времето, когато ще се взема решението за вашата идея, консервативните ви колеги вероятно ще решат да поработят от вкъщи.  

Излезте извън личните си граници

Всички знаем, че ключът към успеха е човек да успее да излезе от личните си граници. След като сте успели истински да изненадвате хората около себе си, вие можете и със същата лекота да разширите личните си граници, както Владимир Путин разширява територията на Русия. 

Например - ако живеете в жилищен блок, защо да не окупирате помещенията за общо ползване във входа. Да, вие най-вероятно нямате танкове. Но можете да изнесете на общата площадка своя диван и да закачите във входа портретите на своите роднини. Това ще даде на съседите ви да разберат ясно, че тази сграда вече е ваша. 

Ако някой започне да задава въпроси, трябва да отговаряте, че тази територия исторически ви принадлежи. Можете да сте абсолютно уверени, че вече никой няма да задава въпроси - никой от изненаданите съседи няма да иска реално да направи нещо, за да попречи на вашата експанзия. 

Демонстрирайте най-добрите си страни

В живота е важно не само да знаеш своите достойнства, но и да умееш правилно да ги демонстрираш. Путин явно се гордее със своя торс - руският президент го демонстрира по време на плаване, за риба и на разходка на кон. В резултат на това журналистите написаха: "Как може да не се гласува за такъв торс?", "Президентът никак не се е променил и е напълно способен да изкара още един мандат с тежка работа".

И вие използвайте тази логика. Намерете някакво достойнство в тялото си и убедете околните, че то е важно за работата ви. Например - широките рамене означават, че сте готови да поемете повече отговорности.

Книгата вече може да се намери в книжарници в Европа, САЩ, Индия, Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия. 

През 2017 г. Сиърс публикува и сатирична книга със стихотворения на Доналд Тръмп. Стихотворенията са съставени от изявления на Тръмп в Туитър и части от речта му при поемането на президентския пост. 

Снимка: Canongatebooks

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews