Путин, Ердоган и Рухани ще обсъждат Сирия

Вилдан Байрямова 13 февруари 2019 в 16:24 1758 0

Рухани-Путин-Ердоган

Снимка АА

За 14 февруари в Сочи е насрочена четвъртата лидерска среща на президентите на Русия, Турция и Иран за Сирия, предаде Анадолската агенция.

Планирани са обсъждания по ситуацията в Идлиб, изтеглянето на САЩ от страната и сформиране на комисията за новата сирийска конституция. Предвидена е и среща на Владимир Путин с Реджеп Ердоган. Руският президент ще се срещне отделно и с иранския Хасан Рухани.

Очаква се в рамките на тройната среща лидерите на страните-гаранти да са единодушни за защитата на териториалната цялост на Сирия, за съвместната борба с терористите и сепаратистите, както и за продължаването на контактите в рамките на формата в казахската столица Астана.

Последната подобна среща на тримата се състоя на 7 септември 2018 г. в Техеран, тогава те се концентрираха в ситуацията в зоната за деескалация в Идлиб. Ердоган призова за прекратяване на огъня в Идлиб, където към момента живеят 4 млн. мирни жители. Десет дни по-късно Путин и Ердоган се срещнаха в Сочи. Двамата лидери там постигнаха съгласие за буферната зона в северо-западната част на Сирия и за създаването на демилитаризирана зона вътре в Идлиб.

Независимо от това обаче силите на режима на Башар Асад и проиранските групировки продължават обстрела на зоната и на населените места. Само на 112 февруари по зоната за деескалация в Идлиб бяха нанесени над 100 артилерийски удари.

Русия предлага на Турция да проведат съвместна операция срещу групировката „Хаят Тахрир Шам“, която според Москва е виновна за ескалацията на напрежението в Идлиб. Анкара не е склонна да подкрепи тази инициатива заради вероятността от усложняване на хуманитарната ситуация в региона.

Освен това тримата лидери ще обсъдят готвената от Турция операция на изток от река Ефрат в Сирия и положението в Манбидж. Русия по принцип не е против ликвидирането на кюрдските терористи от YPG/PKK в източната част на Сирия. Москва настоява контролът върху териториите, освободени от терористите, да бъде предаден на Башар Асад. Анкара е готова да задейства военните си ресурси, за да не се допусне ръст на влиянието на YPG/PKK в районите, контролирани от режима на Асад. Руската страна пък е готова да осигури диалог между Турция и Асад по този въпрос.

Процесът на формирането на конституционната комисия за Сирия е усложнен от 50 подписа на участници във формата в Астана, които предлагат в нея да участва и режимът на Асад. Дамаск настоява високо поставени представители на властта да бъдат включени в тази структура. С това Турция не е съгласна и счита, че комисията трябва да бъде балансирана и в нея да влизат само хора, ползващи се с уважение в сирийското общество. Експертите свързват нежеланието на сирийския режим да направи отстъпки в политическото урегулиране с изтеглянето на американските войски от Сирия, което според Асад ще засили позициите му в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови