Путин: Отношенията между Русия и САЩ стават все по-лоши

OFFNews 13 юни 2019 в 16:05 2989 0

Д.Тръмп - Вл.Путин

Снимка tass.ru

Отношенията между Русия и САЩ деградират, стават все по-лоши и по-лоши, през последните години администрацията във Вашингтон прие няколко десетки решения, свързани със санкциите, казва президентът Владимир Путин в интервю за телевизия „МИР“.

Руският лидер изразява надежда, че на срещата на върха на Г-20 в Осака на 28-29 юни всички страни, в това число Русия и САЩ, ще успеят да намерят конструктивни решения за сътрудничество в икономиката. „Ние много разчитаме на това, че здравият смисъл накрая ще възтържествува. Всички действия, свързани с разрушаването на градената с десетилетия архитектура на международните икономически отношения, според нашето дълбоко убеждение, нанасят вреда на всички участници в икономическата сфера“, посочва Путин.

Президентът смята, че няма никакъв смисъл Русия да се включва в търговската война между САЩ и Китай, тъй като двете държави имат твърде специфични отношения. „Дори от гледна точка на здравия смисъл ние нямаме никакво основание да се намесваме в този преговорен процес. Но – и това „но“ има много сериозно значение. Какво имам предвид аз? Първо, с Китай ние имаме наистина безпрецедентно добри и високи отношения. Ние действително сме стратегически партньори в най-широкия смисъл на това понятие, сътрудничим си в икономиката, хуманитарната сфера, на регионално равнище, взаимодействат си нашите министерства на външните работи и на отбраната“, коментира руският държавен глава.

Той подчертава, че Русия и Китай имат съществен принос във всеобщия мир и сигурността и това е „не само в региона, където се намират двете държави, но изобщо в света като постоянни членове на Съвета за сигурност при ООН“, където координират дейността си. „За съжаление, нищо подобно не можем да кажем за отношенията ни със САЩ“, уточнява президентът.

На срещата на Г-20 в Осака в края на месеца е възможна среща на лидерите на САЩ Доналд Тръмп и на Русия Владимир Путин. „Ще се срещна с Путин на Г-20, ще се срещна със Си Цзинпин и с много лидери“, е заявил вчера Тръмп пред журналисти преди преговорите с полския президент Анджей Дуда в Белия дом.
Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков обаче посочва пред ТАСС, че Москва не е получавала от Вашингтон никакви потвърждения за готовността на Тръмп да се срещне с руския лидер в рамките на Г-20.

Предишна среща на Путин и Тръмп се планираше по време на Г-20 през декември в Аржентина, но американският президент отмени участието си в нея буквално денонощие преди съгласуваната дата. Тогава руската страна заяви, че е готова за диалог със САЩ, но при условие, че конкретната инициатива за това ще дойде от Вашингтон. На 14 май в Сочи държавният секретар Майкъл Помпео по време на срещата си с Путин говори за потенциалната готовност за провеждането на подобна среща на двамата лидери, но официално запитване от Вашингтон така и не е получено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови