Путин: През 2018 разобличихме около 600 чужди агенти

Вилдан Байрямова 06 март 2019 в 15:12 3635 1

Владимир Путин

Снимка Iz.ru

През 2018 г. руското контраразузнаване разобличи 129 кадрови разузнавачи и 465 агенти на чуждите спецслужби, работещи на територията на страната, заяви президентът Владимир Путин на заседанието на Федералната служба за сигурност /ФСС/, цитиран от Интерфакс.

Ние виждаме, че чуждестранните разузнавателни служби се стремят да засилват активността си по руско направление, по всички пътища търсят достъп до сведения от политически, икономически, научен, технологичен характер, каза Путин. Според него, чуждите служби „както и в предишни времена, а сега вероятно и повече се стараят да влияят на процесите в страната“.

Президентът призова спецслужбите да подхождат внимателно към режима на секретност и по отношение на перспективните разработки в сферата на въоръжението с двойно предназначение, за да не пречат на използването им в гражданските отрасли. Да се създават изкуствени бариери не е нужно, отбеляза Путин.
Във връзка с националната сигурност той подчерта, че Русия трябва да бъде готова за ръст на кибератаките върху системите на властта, комуникациите и държавните корпорации. „Това са добре планирани мащабни операции, които са в състояние да нанесат сериозни поражения на националните интереси на страната. От 2014 г. броят на атаките срещу руските сървъри се увеличи от 1 500 до 17 000 през 2018 г.“, посочи държавният глава.

Той акцентира и на повишената ефективност на борбата с тероризма в Русия: „за 10 години този показател се сви многократно – от 997 до 9 през миналата година, а всяка година се предотвратяват по 20 терористични нападения“.
„Коммерсантъ“ припомня, че през юни 2018 г. Путин утвърди концепцията за развитието на националната система за противодействие на легализирането на доходи, придобити по престъпен начин, и на финансирането на тероризма. При реализацията на концепцията системата за противодействие на финансирането на тероризма ще бъде хармонизирана с международните стандарти.

Поредният случай на шпионски скандал се разгоря в края на миналата година в Москва, когато сътрудници на ФСС при спецоперация задържаха 48-годишния американец Пол Уилан. Официално изявление за обвиненията срещу нямаше, а само се твърдеше, че той е задържан „при провеждането на шпионска акция“. Впоследствие у него намериха документи, съдържащи държавна тайна. Като се позова на източници от спецслужбите Агенция „Росбалт“ съобщи, че Уилан е арестуван в стаята си в хотел „Метропол“, след като вербуван от него през интернет местен гражданин му е предал флашка със списък на сътрудници на секретно ведомство.

Близките на Уилан отричат обвиненията в шпионаж и настояват, че той е пристигнал в Москва за сватбата на своя приятел, също бивш морски пехотинец. Уилан не признава вина и определя наказателното преследване като грешка. Той е заплашен от затвор за срок от 10 до 20 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

07.03 2019 в 11:04

Путин: хванахме 600 шпиони, значи много ни шпионират. Нямаме нито един осъден за корупция, значи нямаме корупция.