Путин: Референдумите в Кюрдистан и Каталуния са вътрешна работа на страните, но сме приятели с кюрдите

ОFFNews 04 октомври 2017 в 17:36 2892 0

Снимка Кремъл - пресслужба

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че референдумите в Иракски Кюрдистан и Каталуния са "вътрешна работа на тази или онази страна", по време на енергиен форум в Москва.

Той не коментира случващото се в испанската автономна област, но посочи, че Русия отдавна поддържа приятелски отношения с кюрдския народ. Той обаче призна, че кюрдският въпрос е чувствителен за Турция, Иран и Сирия и декларира, че Москва се старае да прави всичко възможно, за да не раздухва въпроса, предаде БТА.

По време на форума Путин коментира и руско-американските отношения. Според него те са станали заложник на вътрешнополитическата ситуация в САЩ. Той добави, че Москва "търпеливо чака" този процес във вътрешнополитическия живот на САЩ да приключи.

Според Путин отношенията му с американския президент Доналд Тръмп не са безпроблемни, но има надежда, че споделените интереси в борбата с тероризма ще сближат Москва и Вашингтон.

"Вярвам, че личност, каквато е Тръмп, с неговия характер, няма да се остави да бъде заложник на нечии интереси", каза руският президент и се похвали, че Русия има много приятели в САЩ.

На въпрос дали ще участва в президентските избори догодина Путин отговори: "Не, още не съм решил против кого ще се кандидатирам. Не съм решил дали изобщо ще се кандидатирам".

На въпрос дали Москва е обезпокоена от севернокорейските ядрени и ракетни програми той отговори, че Русия граничи със Северна Корея, чийто ядрен полигон отстои на 200 километра от руската територия. "Къде се намират САЩ, къде е Русия и къде е Северна Корея?", попита реторично той и посочи, че Русия се опасява не по-малко от останалите, даже повече.

Руският президент каза, че още през 2001 г. на път за Япония се отбил в Северна Корея, където Ким Чен-ир, бащата на сегашния севернокорейски лидер, му бил казал, че те имат атомна бомба. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови