Путин: САЩ сами си отгледаха Ал Кайда

OFFNews 13 юни 2017 в 13:16 7183 5

Снимка РИА Новости

САЩ сами създадоха и си отгледаха "Ал Кайда". Това заяви руският президент Владимир Путин в документалния филм на Оливър Стоун. 

Американската телевизия Showtime излъчи вчера първата серия от документалния филм на Стоун.

"Ал Кайда" не съществува в резултат на нашата дейност. Създаването ѝ е по вина на САЩ. Това е станало още от времето на съветската война в Афганистан, когато американските спецслужби подкрепяха различни направления на ислямския фундаментализъм в борбата срещу съветските войски. Американците сами си отгледаха "Ал Кайда" и Бин Ладен, заяви Путин, цитиран от РИА Новости. 

У нас трайно остава впечатлението, че нашите американски партньори само на думи подкрепят русия и говорят за сътрудничество, в това число в борбата с тероризма, а в действителност използват тези терористи за намеса на вътрешните работи на Русия, коментира Путин.

По думите му САЩ са подкрепяли терористите в Чечня и политически, и финансово, когато там е имало руски войски. 

"Ако говорим за политическа подкрепа, за това не трябват доказателства. Това се правеше публично, открито. А що се отнася до оперативна подкрепа, финансова - имаме такива доказателства, и още повече, някои от тях вече сме представили на американските си колеги", подчерта Путин.

Според руския президент от ЦРУ е дошло писмо за това, че сътрудници на Управлението смятат, че са в правото си да поддържат отношения с всички представители на опозиционните сили и ще продължават да го правят, като по думите му в този случай е било ясно, че става въпрос за терористични структури, представяли се за обикновена опозиция. 

За отношенията със САЩ Путин каза още, че е традиция в рамките на предизборната кампания да се говори против Русия, а американците винаги им казвали да не обръщат внимание на това, защото е само предизборна реторика, а след това двете страни ще се разберат. 

Путин допълва, че стратегията на САЩ вероятно е в това да унищожи икономиката на Русия, да смени ръководството, да направи страната свой съюзник и в крайна сметка да отмъкне ядрения ѝ арсенал.  

"Такъв вариант на мислене, такъв вариант на политика е възможен, Ако това е така, мисля, че това е грешна политика, именно защото такъв поглед на отношенията с Русия не е с оглед на бъдещето. Хората, които мислят така, не виждат 25-50 години напред. Ако гледаха натам, тогава сигурно биха оправяли отношенията си с Русия по друг начин и не биха се старали да превърнат Русия в свой васал", коментира руският президент. 

Путин каза още, че предлага на Вашингтон да създава с Москва равноправни отношения, а не да харчи милиарди за отбрана. 

"Основното в Русия е нейният народ с неговото самосъзнание, с неговото вътрешно състояние. Този народ не може да съществува извън своя суверенитет, своята държавност, и разбирането, а не заплахата за ответен ядрен удар трябва да настрои всички наши западни партньори за оправяне на дългосрочните равноправни отношения с Русия. И тогава няма да има нужда да харчат толкова пари за отбрана", заяви Владимир Путин. 

Според Путин перспективата Русия да влезе в НАТО изнервя САЩ. 

"Защо нервничат нашите партньори? Защото ако Русия се присъедини към НАТО, първо, тя винаги ще има свой глас, няма да позволим да ни манипулират, но на нашите американски приятели дори не допускат тази мисъл". 

Путин уточни, че въпросът за възможно влизане на Русия в НАТО е обсъждано на среща с американския президент Бил Клинтън в Москва. 

Руският президент нарече грешка това, че Михаил Горбачов не е фиксирал документално въпроса за спиране на разширяването на НАТО. 

Според Путин разпада на СССР е катастрофата на 20 век. 

"Често чувам критика по свой адрес за това, че съжалявам за разпада на Съветския съюз. Първо и най-важно е това, че след разпада на СССР 25 млн. руснаци за една нощ се оказаха в чужбина и това е реално една от най-големите катастрофи на 20 век", коментира Путин. 

Той посочи, че гражданите на СССР са живеели в рамките на една страна, имали са родствени връзки, работа, апартамент, били са равноправни, а след това за секунда се оказаха зад граница. 

Била е разрушена системата за социална защита, спрели са цели отрасли на икономиката, а Горбачов и неговото обкръжение не са разбирали какви са необходимите промени и как да ги постигнат. 

"Неговата заслуга е в това, че почуства необходимостта от промените и опита да смени самата система, а проблемът беше в това, че тя сама по себе си беше негодна. Никой не знаеше как да направи така, че да промени ситуацията в страната", каза той и подчерта, че поради тази причина тогавашните лидери са довели до разпада на страната. 

Путин подчерта, че не знае защо Елцин се е спрял на него за свой приемник и до последно не е бил сигурен, че именно той ще стане президент на държавата. 

"Просто за себе си тогава реших, че ако съдбата е решила да бъде така, ще трябва да се върви докрай. А тогава не знаех на сто процента, че ще бъда президент. Никой не е давал никакви гаранции за това". 

Путин разказа, че когато Елцин решил да го назначи за премиер, той отначало отказал. 

"Когато Елцин ми предложи за първи път, отказах. Той ме покани в кабинета си и каза, че иска да ме назначи за премиер, а след това да се кандидатирам за президент. Аз казах, че това е много голяма отговорност, това ще промени целия ми живот и не съм сигурен, че съм готов за това", обясни президентът. 

За олигарсите

Владимир Путин заяви, че повечето руски олигарси са се съгласили да работят по справедливи закони, но е имало и такива, на които това не се е харесало, защото те спечелили парите си не със своя талант на бизнесмени, а благодарение на умението си да си оправят отношенията с властта. 

"На тях им беше казано, че никой няма да посяга на собствеността, напротив, държавата ще защитава собствеността, дори и предишните закони да не са били много справедливи. Но законът е закон. Това също е едно от правилата. Законът е закон. Казах на представителите на големия бизнес, това беше откровен, честен разговор, че предишните схеми трябва да се прекратят. Законите трябва да са много по-справедливи, а бизнесът трябва да носи голяма социална отговорност", разказа Путин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

2

Denis Rizanov

13.06 2017 в 16:28

Ало, шморци, тия карти кой ги рисува тогава? И по важното с каква цел?
шоршомолски разбирач. Ма няма да се получи вашата.

http://ow.ly/neSM30cyiaa