Путин: Светът подценява опасността от ядрена война

Вероника Шербанова 20 декември 2018 в 15:39 3862 0

Снимка ТАСС

Светът подценява опасността от ядрена война. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на традиционната си голяма пресконференция. 

Това е 14-ата му такава пресконференция и първата след поемането на поста за нов мандат през май. 

За пресконференцията са акредитирани рекорден брой журналисти - 1702-ма. Пресконференцията продължи близо 4 часа.

По време на голямата пресконференция Путин отговори на въпроси за външната политика на Русия - за отношенията със Запада, за задържаните украински моряци, Сирия и други.

Опасността от ядрена война

Страхът от използване на ядрени оръжия намалява, което може да доведе до глобална катастрофа. Опасността от ядрена война изглежда невъзможна или не така важна, в същото време ако нещо такова се случи, това може да доведе до гибелта на цялата цивилизация и дори на планетата. Има подценяване на опасността от ядрена война, заяви Путин. 

Той допълни, че все пак се надява, че на човечеството ще му стигне здравият разум, за да не се стигне дотам. 

Путин коментира разпада на международни договорености за използване на ядрено оръжие и на ракетите със среден обсег и засилването на ядреното въоръжение от страна на Русия. 

Бяхме принудени да създадем такова оръжие - не за преимущество, а за да постигнем баланс, за изравняване на паритета, обяви Путин. 

Ситуацията след инцидента в Керченския пролив

По повод инцидента с украинските кораби в Керченския пролив Путин отново повтори позицията си, че това е провокация на президента Петро Порошенко, която цели да му вдигне рейтинга, но в ущърб на интересите на страната и гражданите. 

По думите му идеята му е сполучила, защото рейтингът му се е вдигнал - преди това според социологическите агенции е бил на пето място по рейтинг, а сега е на второ. 

Според Путин Киев е разчитал, че някой ще загине, но не се е получило така. 

На въпрос за бъдещето на задържаните украински военни той посочи, че в момента тече следствие и след това ще стане ясно какво ще се случи с тях. 

Украйна и Донбас

Путин получи доста остър въпрос от страна на украинския журналист Роман Цимбалюк за Донбас. Той попита каква сума смята Москва да влива в тези територии и дали не смята, че проблемите с комуникацията с украинските власти ще се разрешат, след като той вече не е президент. 

На това Путин отговори, че Русия ще продължава да отделя пари за хуманитарна помощ за хората на тази територия. 

Той посочи, че украинските власти са наложили икономическа блокада в Донбас и са започнали да стрелят срещу хората, което не е правилно, защото опитите проблемите да се решават чрез сила са обречени на провал. 

Президентът допълни, че въпросът с отношенията с Украйна не е в личността и той иска в страната да има мир и разцвет. Той допълни, че Украйна е търговски партньор на Русия и естествените връзки между двете страни продължават, въпреки несъгласието на русофобите. 

Путин оцени ситуацията в цяла Украйна като неблагоприятна. По думите му тя е такава, каквато е и в Донбас. 

По повод отделянето на украинската църква от Московската патриаршия Путин коментира, че е "създадена обединена разколна църква". Според него за това вина има Порошенко, като целта му отново е била да си вдигне рейтинга. 

Това е най-голямата намеса на държавата в църквата от съветски времена насам, заяви руският президент. 

Путин обяви, че в това се вижда и намесата на САЩ, тъй като преди отделянето на украинската църква държавният секретар на САЩ звъннал в Киев и е обсъдил въпроса.

Според него украинската църква и досега си е била независима, като само трябвало да споменава името на московския патриарх.

Крим

На въпрос за увеличаване на военните сили в Крим Путин отговори, че на своя територия Русия може да разполага колкото иска военни части, защото трябва да обезпечи своята безопасност. 

В коментар за това дали иска да вземе властта в Азовско море той повтори, че Русия не пречи на корабите в морето, а случилото се с украинските плавателни съдове е било провокация на Порошенко. 

По думите му украинските власти също са задържали руски лодки, които са били в международни води, но за това не се говорело, без да даде повече подробности по въпроса. 

По отношение на Крим Путин каза още, че Западът говори за анексия, което е силов захват - т.е. в такъв случай гражданите на Крим би трябвало да не са виновни за това. В същото време обаче се налагат санкции на жители на полуострова, с което според него се признава, че референдум е имало и хората са гласували. 

Убитите руски журналисти в ЦАР

Путин отговори и на въпрос за убитите трима руски журналисти в ЦАР и съмненията, че в убийството е замесена частната военна компания "Вагнер", която свързват с близкия до Кремъл милиардер Евгений Пригожин. Смята се, че военни от "Вагнер" има и в Донбас. 

Според него частните военни компании могат да съществуват и да действат, стига това да не е в нарушение на закона. Ако спазват закона - те могат да работят навсякъде, подчерта Путин. 

Президентът нарече убийството на журналистите трагедия и веднага напомни, че убийства на журналисти е имало и в Донбас, а след това посочи, че тези журналисти са отишли в ЦАР, без да уведомят африканската страна, като туристи. 

Той все пак подчерта, че се надява да се изясни какво се е случило и изрази съболезнованията си. 

Санкции срещу Русия

Владимир Путин коментира и въпроса със санкциите, наложени на Русия. 

Според него санкциите са се отразили не само негативно - загубите се оценяват на около 500 млрд. евро, но и позитивно, защото Русия трябвало да си "раздвижи мозъка" и да намери изход от ситуацията, като това се е отразило добре на руското производство и руската икономика се е адаптирала към новата ситуация. 

А като причина за налагането на санкции от страна на Запада той повтори мнението си, че това е свързано с могъществото на Русия и опита да се намали нейната сила. 

Ситуацията в Сирия

Путин коментира още ситуацията в Сирия и вчерашното изявление на американския му колега Доналд Тръмп, че САЩ са победили "Ислямска държава" в Сирия и започва изтеглянето на американските военни от страната. 

Владимир Путин каза, че като цяло е съгласен с това изявление - постигнат е голям удар по ИДИЛ в Сирия, но опасността не се е изчерпала, тъй като има възможност групировката да се премести в съседни страни, като не се е изчерпала опасността и за целия свят. 

Не знам какво значи извеждането на военните от Сирия. САЩ имат военни в Афганистан от години и всяка година казват как ще извеждат военните си, посочи той. 

За урегулиране на ситуацията в Сирия се върви към създаване на конституционна комисия, като се изчаква списъкът с участници в нея да бъде съгласуван с ООН, подчерта президентът. 

Отношенията със САЩ

Владимир Путин коментира възможността за среща с американския си колега Доналд Тръмп. Той посочи, че Русия е готова за такава среща, защото има много въпроси, които трябва да бъдат обсъдени. Сред тях Путин посочи Северна Корея, ситуацията в Афганистан, а и двустранните отношения. 

Руският президент заподозря, че предстоят нови атаки срещу Тръмп от страна на Конгреса.

По думите му има тенденция Западът да не признава резултатите от избори. Той посочи като пример изборите в САЩ, на които хората са гласували за Тръмп, и Брекзит, при което се говори за нов референдум, въпреки че резултатите от предишния са ясни и не може да се прави нов референдум, докато не се получи желания резултат.

По повод ареста на рускинята Мария Бутина, която се е признала за виновна по обвиненията за шпионаж и се е обявила за агент на руските служби Путин посочи, че тя е била принудена да го направи. Такова мнение изрази и външният министър Сергей Лавров, според когото Бутина може да е изтезавана. 

На въпроса дали целта му е да управлява света Владимир Путин отговори, че "знаем къде се намира щабът, който иска да прави това, и той не е в Москва", визирайки САЩ, за които посочи, че те са лидер в световната търговия и разходите за отбрана. 

Според него за Русия се говори като за враг, защото този етикет е нужен на Запада, за да бъдат решавани вътрешноблокови и вътрешнополитически проблеми, а на русофобията се разчита да възроди предишни политически страхове, което пречи да се върви напред. 

Той коментира и арестите на рапъри в Русия, като посочи, че културата съществува, за да вдига нивото на хората и не трябва да се подкрепя пропагандата на наркотици и псуването. Путин все пак посочи, че е добре да се търсят други начини за разрешаване на този проблем, да се действа внимателно и да се показва по-голямата привлекателност на другите ценности, вместо рапът да се забранява. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови