Путин и Ердоган ще си говорят за Сирия в Сочи

OFFNews 22 октомври 2019 в 07:59 1373 0

Снимка БГНЕС

Ситуацията в Северна Сирия ще бъде основната тема на днешната среща в Сочи между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския му домакин Владимир Путин.

Москва смята, че дългосрочната стабилност на региона може да бъде постигната само чрез възстановяване на сирийското единство и че трябва да бъдат взети предвид интересите на всички етнически и религиозни групи.

Анкара обаче иска сирийските правителствени сили да напуснат районите близо до турската граница, за да може той да настани там до два милиона бежанци.

По-рано Турция заплаши, че ще поднови военната си офанзива в Северна Сирия, ако кюрдските бойци не се изтеглят напълно на 30 километра от турско-сирийската граница.

Под натиска на Съединените щати миналия четвъртък Анкара склони да спре бойните действия в рамките на 120 часа от зоната за сигурност в района, които изтичат тази вечер в 22 часа българско време.

„Споразумяхме се за 120 часа. През нощта във вторник срокът изтича. Ако има изтегляне, има. Ако няма, в минутата, в която изтече 120-ят час, продължавайки оттам, откъдето спряхме, ще продължим да смачкваме главите на терористите“, каза преди дни в провинция Кайсери турският президент Раджеп Таийп Ердоган.

Президентът на Франция Еманюел Макрон призова вчера в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин за удължаване на примирието в Североизточна Сирия и прекратяване на кризата с дипломатически средства, съобщиха от Елисейския дворец.

Изтеглянето на американските военни от Североизточна Сирия се забавя, съобщи Франс прес, цитирана от БНР. Неголям брой войници ще останат засега край петролните находища, за да не попаднат в ръцете на джихадисти, съобщи президентът на Съединените щати Доналд Тръмп. По думите му Вашингтон никога не е давал на местните кюрди обещание, че ще ги пази до края на живота им.

По-рано министърът на отбраната Марк Еспър уточни, че американското изтегляне ще отнеме не дни, а седмици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови