Путин и Лукашенкo: Важното е да не си разваляме сътрудничеството в Съюзната държава

OFFNews 15 август 2020 в 17:59 9480 0

Снимка Кремъл - пресслужба

Путин и Лукашенкo през 2018 г.

Владимир Путин и Александър Лукашенко обсъдиха днес в телефонен разговор ситуацията, възникнала в Беларус след изборите за държавен глава, съобщава ТАСС. 

"Александър Лукашенко информира за ситуацията в Беларус след президентските избори. От двете страни беше изразена увереност, че всички възникнали проблеми скоро ще бъдат уредени. Главното е от тези проблеми да не се възползват деструктивни сили, стремящи се да нанесат ущърб на взаимноизгодното сътрудничество между двете страни в рамките на Съюзната държава", заявиха от пресслужбата на Кремъл.

Става дума за Съюзната държава - наддържавното обединение на Руската федерация и Република Беларус, договорено през 1996 г.

Разговорът между Владимир Путин и Александър Лукашенко се е състоял по инициатива на беларуската страна, отбелязва ТАСС.

Балтийските страни: Спрете насилието

Същевременно премиерите на балтийските страни излязоха със съвместно изявление, в което изразяват "дълбокото си безпокойство във връзка с насилственото потискане на мирни протести и с политическите репресии на властите срещу опозицията след президентските избори в Беларус, които не бяха нито свободни, нито честни."

Премиерите призовават беларуските власти да прекратят насилието срещу мирни демонстранти, да освободят всички политически затворници и хората, които бяха задържани по време на протестите.

Министър-председателите на Естония, Латвия и Литва призовават Беларус да произведе свободни и честни президентски избори, да гарантира прозрачността на процедурите и участието на международни наблюдатели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови