Путин и Зеленски със споразумение за размяна на затворници

OFFNews 31 декември 2019 в 18:10 1605 0

Снимка ТАСС

Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски проведоха телефонен разговор и се споразумяха да започнат незабавно работа по нова размяна на затворници, предаде Ройтерс, цитирайки изявление на украинското президентство.

Президентите са се договорили да направят списъци на украинци, включително задържани в анексирания от Русия полуостров Крим, които да бъдат разменени за задържани в Украйна руснаци.

Путин и Зеленски са приветствали и извършената на 29 декември размяна на пленници между украинските власти и проруските сепаратисти в Източна Украйна, както и сключването на договора за транзит на руски газ през територията на Украйна, отбелязва пресслужбата на украинското президентство.

Президентите Путин и Зеленски "подчертаха значението на сключената "пакетна" сделка, предвиждаща продължаването на транзита на руски газ за Европа през територията на Украйна", се казва в изявлението на Кремъл за телефонния разговор.

Извършената размяна "следва споразуменията, постигнати на срещата на върха на "нормандската четворка" на 9 декември в Париж и способства за укрепването на взаимното доверие", се казва още в изявлението на Кремъл. Двамата президенти "наблегнаха на необходимостта страните във вътрешноукраинския конфликт да продължават постепенната реализация на Минския "комплекс от мерки", добавят в изявлението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови