Путин и ислямският фундаментализъм са най-големите заплахи за ЕС

Антоний Гълъбов: Русия ще съществува и след Путин, въпросът е в какво състояние

Георги Савчев | 09 юни 2015 в 18:45639724

Резултатите от изборите в Турция показват нещо, на което с дълбоко неразбиране присъствам през последните 48 часа. Чувам някакви хора, които страшно много се радват на кюрдската партия. А тя заяви, че ще обяви независимост в Диарбекир. Съжалявам много, но Ципрас в турски вариант не е алтернатива на турския режим в момента.

Това заяви социологът Антоний Гълъбов на дискусията „Европейският дневен ред: преглед 1.0 на предизвикателствата и приоритетите пред ЕС", организиарана от гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBG, Европейския институт и Информационния център „Европа Директно”.

Според него вероятността за провеждане на следващи предсрочни избори в Турция нараства.

Пространството, хранителната среда, в която ислямският фундаментализъм се разви през тези години, беше антиглобализмът, алтерглобализмът, крайната левица, неомаоизмът, неотроцкизмът. Защото това позволи на исляма да застане в ролята на морална алтернатива на глобализацията. Държа на тези свои думи: ислямският фундаментализъм влезе през реториката на крайната левица, влезе през цялата антиглобалистка и алтерглобалистка перспектива, за да обясни, че всъщност ислямът е една истинска морална алтернатива на глобализацията, каза Гълъбов.

Става дума за тежък политически инфантилизъм, който обхвана не само Европа, но и САЩ. Колкото и да Ви звучи като ястребска реч това, разберете го точно така: Този инфантилизъм позволи на ислямския фундаментализъм да прикрие истинската си същност на международна организирана бизнес група. Става дума за международна бизнес организирана престъпна дейност. А не за религия, не за ценности, не за хора, вярващи в нещо. "Ислямска държава" не са нито ислям, нито държава. Докато това не бъде разбрано, докато Европа не признае, че ислямът е част от културната ѝ история и от уникалния ѝ смисъл, няма да можем да спрем ислямистите, заяви социологът.

Подкрепата за Путин работи срещу Русия

Стратегическият партньор на ЕС е Русия, а не Владимир Путин. Слава на Бога, г-н Путин не е стратегически фактор. Подкрепата за Путин работи срещу стратегическите интереси на Руската федерация. Всеки, който държи на Русия, трябва да знае, че Русия ще съществува и след Путин, въпросът е в какво състояние, каза Гълъбов.

И двата стратегически риска пред ЕС - и доктрината "Путин", и ислямският фундаментализъм, залагат на тесни отношения и с крайната левица, и с крайната десница. Това винаги е означавало, че те не са нито леви, нито десни - те са просто антиевропейски партии. Не е случайно това, че Русия кокетира еднакво успешно както с крайни леви политически движения, така и с крайнодесни. Общото, което ги свързва, е противопоставянето с ЕС, отбеляза той.

Според него "Европейската комисия не е в състояние в момента да генерира ясна стратегическа позиция в отношенията с Русия. Недопустимо е през последните 5 години международните организации да следват логиката на един think tank в Кремъл."

Особено в страни като България се появиха всякакъв тип русофили, които просто се грижеха за руската култура, забравяйки, че всъщност най-отявлените противници на Путин са хора, завършили руска филология. Хора, завършили в Русия, които обичат Русия и знаят колко опасен е Путин за Русия, каза още социологът Антоний Гълъбов.

Препоръчани материали
Професор Балкански 30.06 2015 в 23:16 24
+ 1
- 3
Не се коси, колега. ФАЩ са изпърдяна история. Бъдешето на цивилизования свят е в икономическо-политическия ТРИУМВИРАТ Китай-Россия-Европейски съединени щати.

Народите се събуждат, колелото на исторята се върти, еврогейско-педероатлантическата шайка отива на бунището на историята.

https://www.youtube.com/watch?v=mqz8moo5N5c
Аспарух 30.06 2015 в 22:32 23
+ 3
- 3
Г-н Гълабов,без да съм фен на Путин,като стараничен наблюдател виждам,че Путин върна Русия там където и е мястото!Върна е на върха на пирамидата,където ФАЩ след като купиха Горбачов,си мислеха,че ще векуват.Да,да ,ама не ,както казваше Петко Бочаров.От една просякиня Русия стана геополитически лидер.Създаде се БРИКС и слава Богу,че тези сатанисти ФАЩ се бяха самозабравили.Няма да е бъде тяхната.И други Империи са владяли Света,но с измама(най-вече лихвата-първи пример Гърция)нещата няма да станат.Вселената или Господ,както и да го наречем,ни е създал да се развиваме.И тарикатщината(колкото и да ми харесва и на мене) е задънена улица.Ако някой се е ровил преди това знае,че на Земята е имало преди нас развити цивилизации,може би и по-напреднали.Няма ги!Заради егоизма им.Темата е дълга,но според мен ФАЩ ,ще го духат,защото техният път е задънена улица.
Професор Балкански 11.06 2015 в 18:42 22
+ 5
- 4
Еми верно - на китайците изобщо не им трябва да нападат Четвъртия хилядолетен райх. Само да се изпикаят по веднъж в Атлантика и цунами ще помете Калифорния. ОФФците между другото вече почнаха да трият и коментари, които не отговарят на ПРАВИЛНАТА ПАРТИЙНА ЛИНИЯ, и на редакционната политика. Не го очаквах това да въведат такава НАГЛА ЦЕНЗУРА Омерзен съм.
o_sando 11.06 2015 в 01:22 21
+ 3
- 3
... бълхански, мило бълшенце... що реши, че ше нападат ФАЩ китайшеата ??? (вица! за китайско-финландската граница не съм чувал някой да го е опровергал...)

хахахахахахахахахаха
чесън 10.06 2015 в 06:31 20
+ 1
- 3
Заплахата за Китай се нарича средна класа. Останалите предпочитаме да правим бизнес с тях, а не да се плашим.
Правете бизнес, а не война!
Професор Балкански 10.06 2015 в 01:46 19
+ 7
- 11
Мното китайци, ама наистина много, много...

Навремето то и германците са се чудили как сравнително по-зле въоръжените, по-слабо обучени, и лошо командвани армии на СССР компенсират тези недостатъци с изкарването на фронта несметни човешки маси. То и сега донякъде важи същото, макар и сравнението да не е съвсем точно.

Китайската армия обаче вече е доста добре въоръжена, и продължава. Поднебесната строи 22 модерни самолетоносача от последно поколение. За сравнение - в момента ФАЩ имат само 11 самолетоносача, като 7 от тях са строени преди 2000 година. Изобщо пропагандата и фактите нещо се разминават на горния етаж при шорошоидете.
чесън 09.06 2015 в 22:41 18
+ 8
- 4
Като стана дума за китайци, много е смешно отношението на Ердоган към китайските стоки, криворазбраният протекционизъм и ориенталското му отношение към икономиката. Тоя ще затрие Турция ако не се опомнят навреме.
А самият Китай и той не е цвете за мирисане в момента - заради долара потреблението намаля, корабите са празни, навлата са с 20 годишно дъно, фабрики затварят, хора на улицата. Но те ще се оправят бързо благодарение на капитализма и свободния пазар. Да не ги мислим. Ние сме по сложни.
Професор Балкански 09.06 2015 в 22:17 17
+ 7
- 13
Първите китайци се заселват в Северна Америка още докато е била дребнобританска колония. Имаше едно изследване напоследък, че китайските студенти имат най-висок успех в американските висши учебни заведения. И изобщо в момента там има доста китайци. Обаче сега просто ще станат изведнъж повече, много повече, ама много повече, многоооо...
pineapple 09.06 2015 в 22:04 16
+ 15
- 3
В бъркотията от тези горе има само една вярна: за близостта на исляма с левичарската идеология.

Всичко друго е хаотична интелектуална стрелба в небето. Пушилка, която пилее ценна интелектуална енергия. В СУ „Климент Охридски“ социолозите, културолозите и политолозите наблягат на френската школа и това дава лоши резултати в интелектуалното поле. Да, лошо е да се прекалява с Бурдийо и всякакви други френски глупотевини.

А сега по същество:

Ислямът и левичарството са фашизоидни братя. Родеят се по видиотеното хленчене за СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ плюс фанатично НАСИЛИЕ в името на социалната справедливост.

В името на колективната справедливост:

- Мюсюлманите са длъжни да налагат ГОСПОДСТВО НА ШЕРИАТА (кланета, робство, жените в бурки; неверниците да приемат исляма, иначе секира или окови), а

- Левичарите са длъжни да налагат ГОСПОДСТВО НА ПРОЛЕТАРИАТА, или поне в мекия им вариант - зверски данъци за капитала и за всеки работещ човек, така че мързеливите да лежат на социални помощи, да се въргалят в мърлявия заден двор на цивилизацията, и да пищят колко е несправедливо обществото към тях.

И левичарството, и ислямът са тоталитарни идеологии. И двете са ирационални. Де факто и двете имат истерична, антихуманна основа от религиозен тип:
- РЕЛИГИОЗНАТА ВЯРА в групова/колективна справедливост на всяка цена;
- РЕЛИГИОЗНА ВЯРА, че индивидът трябва да падне жертва за благоденствието на колектива;
- РЕЛИГИОЗНА ВЯРА, че „хората са прекалено глупави и трябва да бъдат отведени насила към щастието“ (Н.Бердяев „Извори и смисъл на руския комунизъм“)

Никакви рационални аргументи не могат да убедят един твърдоглав комунист, че комунизмът се проваля винаги и навсякъде поради същността си, а не заради начина, по който е приложен на практика. Никакви рационални аргументи не могат да убедят фанатичния мюсюлманин, че друговерците са хора и не трябва да бъдат убивани, изнасилвани и поробвани.

Затова и ислямът, и комунизмът трябва да бъдат забранени в цивилизования свят (както е забранен фашизмът) и да бъдат преследвани от закона като антихуманни, антидемократични и войнствени идеологии.

чесън 09.06 2015 в 22:04 15
+ 3
- 2
Какво да ги коментираме турчулята и партиите им. Същите маймуни като нас - фани единия, удари другия.
На изток от Австрия е така.
 
12