Путин и ислямският фундаментализъм са най-големите заплахи за ЕС

Антоний Гълъбов: Русия ще съществува и след Путин, въпросът е в какво състояние

Георги Савчев 09 юни 2015 в 18:45 8722 24

Снимка БГНЕС

Антоний Гълъбов.

Резултатите от изборите в Турция показват нещо, на което с дълбоко неразбиране присъствам през последните 48 часа. Чувам някакви хора, които страшно много се радват на кюрдската партия. А тя заяви, че ще обяви независимост в Диарбекир. Съжалявам много, но Ципрас в турски вариант не е алтернатива на турския режим в момента.

Това заяви социологът Антоний Гълъбов на дискусията „Европейският дневен ред: преглед 1.0 на предизвикателствата и приоритетите пред ЕС", организиарана от гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBG, Европейския институт и Информационния център „Европа Директно”.

Според него вероятността за провеждане на следващи предсрочни избори в Турция нараства.

Пространството, хранителната среда, в която ислямският фундаментализъм се разви през тези години, беше антиглобализмът, алтерглобализмът, крайната левица, неомаоизмът, неотроцкизмът. Защото това позволи на исляма да застане в ролята на морална алтернатива на глобализацията. Държа на тези свои думи: ислямският фундаментализъм влезе през реториката на крайната левица, влезе през цялата антиглобалистка и алтерглобалистка перспектива, за да обясни, че всъщност ислямът е една истинска морална алтернатива на глобализацията, каза Гълъбов.

Става дума за тежък политически инфантилизъм, който обхвана не само Европа, но и САЩ. Колкото и да Ви звучи като ястребска реч това, разберете го точно така: Този инфантилизъм позволи на ислямския фундаментализъм да прикрие истинската си същност на международна организирана бизнес група. Става дума за международна бизнес организирана престъпна дейност. А не за религия, не за ценности, не за хора, вярващи в нещо. "Ислямска държава" не са нито ислям, нито държава. Докато това не бъде разбрано, докато Европа не признае, че ислямът е част от културната ѝ история и от уникалния ѝ смисъл, няма да можем да спрем ислямистите, заяви социологът.

Подкрепата за Путин работи срещу Русия

Стратегическият партньор на ЕС е Русия, а не Владимир Путин. Слава на Бога, г-н Путин не е стратегически фактор. Подкрепата за Путин работи срещу стратегическите интереси на Руската федерация. Всеки, който държи на Русия, трябва да знае, че Русия ще съществува и след Путин, въпросът е в какво състояние, каза Гълъбов.

И двата стратегически риска пред ЕС - и доктрината "Путин", и ислямският фундаментализъм, залагат на тесни отношения и с крайната левица, и с крайната десница. Това винаги е означавало, че те не са нито леви, нито десни - те са просто антиевропейски партии. Не е случайно това, че Русия кокетира еднакво успешно както с крайни леви политически движения, така и с крайнодесни. Общото, което ги свързва, е противопоставянето с ЕС, отбеляза той.

Според него "Европейската комисия не е в състояние в момента да генерира ясна стратегическа позиция в отношенията с Русия. Недопустимо е през последните 5 години международните организации да следват логиката на един think tank в Кремъл."

Особено в страни като България се появиха всякакъв тип русофили, които просто се грижеха за руската култура, забравяйки, че всъщност най-отявлените противници на Путин са хора, завършили руска филология. Хора, завършили в Русия, които обичат Русия и знаят колко опасен е Путин за Русия, каза още социологът Антоний Гълъбов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!