Путин изненадващо отиде в Сирия и заповяда изтегляне на руските войски

OFFNews 11 декември 2017 в 12:42 11448 4

Руският президент Владимир Путин пристигна изненадващо в Сирия, предаде AFP, като цитира ТАСС.

Руският държавен глава бе посрещнат на летището от президента на Сирия Башар Асад, министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу и командващия руската групировка в Сирия генерал-полковник Сергей Суровикин.

Той отиде в руската военна база Хмеймим и разпореди изтегляне на руския военен контингент от Сирия.

"Заповядах на министъра на отбраната и шефа на генералния щаб а започнат изтегляне на руските войски по местата на постоянната дислокация", каза Путин пред военнослужещите, пише РИА Новости. Путин допълва, че е решил значителна част от руския контингент в Сирия да се върне у дома в Русия.

Миналата седмица генералният щаб на руската армия обяви освобождението на страната от "Ислямска държава".

За малко над две години руските въоръжени сили "заедно със сирийската армия разгромиха най-боеспособната групировка от международни терористи. В тази връзка взех решение: значителна част от руския военен контингент в Сирийската арабска република се връща у дома, в Русия", каза върховният главнокомандващ.

"Задачата в борбата с въоръжените бандити тук, в Сирия като цяло е решена, решена е блестящо", заяви Путин. "Поздравявам ви!", обърна се той към руските военни.

"Вие се връщате с победа в родните си огнища, при своите близки, родители, жени, деца, приятели. Родината ви чака, приятели мои. На добър час. Благодаря ви за службата", добави руският президент.

"Никога няма да забравим жертвите и загубите в борбата с терора и тук в Сирия, и у нас - в Русия", подчерта Путин. "Надигнат ли терористите глава отново, ще нанесем по тях такива удари, каквито още не са и виждали", увери той.

"Бежанците се връщат по домовете си Както предвиждат международните споразумения, в Сирия продължава да работи руският Център за помиряване на враждуващите страни. В страната са създадени и ще действат постоянно два пункта за базиране - в Тартус и тук, в Хмеймим", добави Владимир Путин.

Очаква се Путин да отпътува за Египет и Турция, където да проведе разговори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

4

El Commandante

11.12 2017 в 16:52

Лопе, тва са предизборни парлами, тва за изтеглянето вече го играхме веднъж...

29217

3

Лопе де Вега

11.12 2017 в 16:49

Абе разправят, че в Судан са се появили некви вагнерчета, та не знам. Ако суданският главатар плаща повече - що не?
Все пак, за оставане в Сирия или не, е редно да питат Големия шеф, нали? Щото частна-частна, ама без позволение не стават тия работи там.

Поздрав!

10564

2

ultra-73

11.12 2017 в 15:13

Каква вълнуваща реч, просълзих ся:)

77927

1

El Commandante

11.12 2017 в 13:15

Вагнер не са редовна руска войска, начи могат да останат...