Путин обвини САЩ, че опитват да създават проблеми на изборите в Русия

OFFNews 09 ноември 2017 в 21:12 3781 2

Владимир Путин свърза обвиненията по адрес на Москва за подкрепа на използването на допинг от руски спортисти с предстоящите президентски избори през март 2018 г. и обвини САЩ, че искат да създават проблеми на изборите. 

В доклади на Световната антидопингова агенция (WADA) се твърди, че по време на Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. са били подменяни проби за допинг на руски спортисти, което е извършвано от лаборанти под надзора на руските служби за сигурност в рамките на система под закрилата на руската държава. Понастоящем Международният олимпийски комитет проучва тези твърдения и вече забрани на шестима руски състезатели по ски бягане да участват на предстоящата зимна олимпиада в Пьончан.

"Ето какво ме безпокои - Олимпиадата трябва да започне през февруари, а кога са президентските избори? През март. Имам много големи подозрения, че всичко това се прави, за да се създаде необходимата за някого обстановка на недоволство сред любителите на спорта, че държавата била свързана с нарушенията и то отговаря за това", заяви Путин, цитиран от РИА Новости. 

Международните спортни организации, в това число МОК, са много зависими от спонсорите и притежателите на телевизионни права, от рекламодателите. Това е огромен пласт на връзки и зависимости и контролният пакет се намира в САЩ, защото там са всички основни компании, които поръчват и плащат телевизионни права, там са основните спонсори, коментира президентът.

"В отговор на нашата мнима намеса в техните избори, те искат да създадат проблеми в изборите за президент на Русия", подчерта Путин, продължавайки думите си за САЩ. 

"Ако това е така, е много лошо, защото подкопава самият смисъл на олимпийското движение, защото спортът, както и културата, трябва да бъде извън всякаква политика, доколкото това са мостове, които обединяват хората, а не нещо, което разрушава отношенията между държавите. Ще видим как ще се развиват нещата", допълни той. 

Думите му идват на фона на течащото разследване за руска намеса на изборите в САЩ миналата година, в което са свързани близки до Доналд Тръмп. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови