Путин обвини организаторите на протестите в Москва – нарушавали изборния кодекс

OFFNews 21 август 2019 в 22:53 2702 0

Снимка interfax.ru

Президентът Владимир Путин свърза протестите в Москва с изострянето на предизборната борба. На пресконференция в Хелзинки след преговорите с президента Сауле Нийнисте той отбеляза, че организаторите са нарушили изборното законодателство, предаде Интерфакс.

„Избирателните комисии отклониха участието на редица претенденти за места в градския парламент на Москва, защото те са нарушили действащото законодателство“, заяви държавният глава.

Според него в списъците с подписите на избиратели, които кандидатите са събрали в своя подкрепа, комисиите били намерили „мъртви души“ и това „не е грешка, а фалшификация“.

Путин подчерта законния начин да се получи достъп за участие в изборите – това е съдът, каза той. „Важно е и протестиращите, и служителите от правоохранителните органи да спазват закона. Нарушителите носят административна и наказателна отговорност. Служителите на реда в европейските столици реагират адекватно на неразрешените демонстрации“, предупреди той.

В отговор на забележката на френски журналист за това, че протестите свидетелстват за факта, че Русия не спазва правилата на съвета на Европа, Путин отговори: „Русия може да мине и без участието си в тази организация и тогава руснаците няма да могат да се обръщат към Европейския съд по правата на човека“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови