Путин се скара на критиците на Тръмп след срещата в Хелзинки

OFFNews 19 юли 2018 в 16:16 3796 0

Снимка РИА Новости

Руският президент Владимир Путин се изказа срещу критиките, които американският му колега Доналд Тръмп получи след срещата им в Хелзинки. 

Конгресмени, сенатори, бивши шефове на разузнавателни агенции критикуваха Тръмп за признанието, че вярва повече на Путин, отколкото на американските служби и правоохранителни органи за предполагаемата руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Тръмп разбуни духовете в Америка и с изказването си, че САЩ също носят отговорност за влошаването на отношенията с Русия и са се държали глупаво.

Според Путин противниците на Русия в САЩ са могъщи, тъй като успяват по думите му да втълпят на милиони граждани различни "трудносмилаеми от нормалната логика истории". 

"Така са ни учили навсякъде, че хората, работещи за държавата, в интересите на обществото са длъжни преди всичко да мислят за тези интереси и винаги да ги поставят на първо място, но не. В САЩ виждаме, че има сили, които поставят своите групови, тяснопартийни интереси над националните", коментира Путин критиките срещу Тръмп след срещата им, цитиран от РИА Новости.

Той подчерта, че не зависимо от това Русия е отворена за развитието на контактите си със САЩ на равноправна, взаимноизгодна основа, което е необходимо на целия свят.

"Като големи ядрени държави ние носим своя отговорност за обезпечаването на стратегическа стабилност и безопасност", допълни президентът.

Според Путин Москва и Вашингтон са започнали път на позитивни промени. 

"Въпреки всички разлики във възгледите ни стигнахме до заключението, че руско-американските отношения се намират в крайно неудовлетворително състояние, по много параметри даже по-лошо от това по време на Студената война", каза Путин и посочи, че трупаните с години проблеми не могат да се решат за няколко часа.

Въпреки това срещата беше като цяло успешна и доведе до полезни договорености, коментира президентът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови