Путин се срещна с Башар Асад в Сочи

OFFNews 18 май 2018 в 07:31 2482 0

Президентът на Русия Владимир Путин и сирийският лидер Башар Асад са провели "задълбочени разговори" в руския курорт Сочи, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Двамата лидери са обсъдили бъдещите стъпки за политическо уреждане на сирийската криза. Те са отбелязали необходимостта от създаване на допълнителни условия за възобновяване на "пълноформатния политически процес" в Сирия. Путин е поздравил Асад за значителните успехи на сирийските сили в борбата с терористичните формирования.

Путин е казал на Асад, че смята, че в Сирия вече е настъпило време за възстановяване на икономиката и че предлага на сирийския президент да се обсъдят планове в тази насока. 

Асад е заявил, че Дамаск с въодушевление поддържа политическия процес в Сирия, който трябва да върви паралелно с борбата с тероризма. По думите му стабилността в Сирия се подобрява и това отваря вратите пред политическия процес. Сирийският президент заяви, че е взел решение да прати делегация в ООН с цел разработване на сирийска конституция по егидата на международната организация.  

"Президентът на Сирия е взел решение да изпрати свои представители, сво членове на делегацията за създаване на конституционен комитет, който трябва да работи над основния закон на Сирия. Те ще бъдат изпратени в ООН въз основа на женевския процес", обясни Песков.

Асад е отбелязал също ръста на руски инвестиции в Сирия. Путин пък е казал на Асад, че разчита на изтеглянето на чуждите войски от Сирия, тъй като след постигнатите значителните победи и успехи в борбата с тероризма от страна на сирийската армия са били създадени допълнителни условия в подкрепа на задействането на мащабен политически процес. 

Путин и Асад се видяха за последно на 11 декември в руска военна база в Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови