Путин сравни протестите в Москва с 'жълтите жилетки'

OFFNews 19 август 2019 в 21:19 2027 0

Снимка РИА Новости

Руският президент Владимир Путин сравни протестите в Москва с тези на "жълтите жилетки" във Франция. Путин направи изявлението пред френския си колега Еманюел Макрон в лятната му резиденция във Форт Брегансон. 

"Както знаем, не само в Русия се случват такива събития... Гост съм и ми е неудобно да говоря за това, но съм принуден, понеже задавате такива въпроси. Всички знаем за събитията, свързани с т.нар. жълти жилетки, в които, както ни се струва, по наши изчисления, загинаха 11 души, 2500 бяха ранени, включително 2000 полицаи", каза Путин в първия си коментар за продължаващите седмици протести в Русия срещу отказа да бъдат регистрирани независими кандидати за местните избори през септември. 

Руският президент подчерта, че не иска на протестите да се стига до събития като тези с "жълтите жилетки" и обеща да стори всичко възможно те са протичат в рамките на закона.

"Никой - нито властите, нито някакви групи от граждани, няма право да нарушава закона и да довежда ситуацията до абсурд или до сблъсъци, а виновните ще бъдат наказани", коментира още той, цитиран от РИА "Новости".

Това е първият коментар на Путин за протестите, при които бяха арестувани близо 2000 души, като се стигна и до сблъсъци. По време на най-големия протест президентът беше на събор на "Нощните вълци" в Крим. 

Макрон заяви, че се надява двамата да постигнат напредък за мирно уреждане на кризата в Украйна, след като новият украински президент Володимир Зеленски е отправил предложение за мир към руския лидер.

"Ние призовахме това лято за свобода на протестите, свобода на словото, свобода на мнението и свобода за кандидатиране на избори, което би трябвало напълно да се спазва в Русия, както във всяка страна членка на Съвета на Европа", каза Макрон на съвместна пресконференция преди срещата с Путин и подчерта, че вярва "в една европейска Русия".

Двамата лидери заявиха, че също така ще обсъдят как да бъде намалено напрежението във връзка с Иран, сирийския конфликт и контрола върху въоръженията.

Путин каза на Макрон, че подкрепя лидерските преговори в "нормандски" формат за кризата в Украйна и смята, че те нямат алтернатива, но не се ангажира с нова среща на върха по въпроса.

Той заяви, че телефонните разговори със Зеленски са му дали основание за предпазлив оптимизъм, но подчерта, че евентуална среща за уреждане на украинската криза би трябвало да доведе до конкретни резултати, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови