Путин сваля Юрий Чайка от поста генерален прокурор на Русия

OFFNews 20 януари 2020 в 13:28 4424 0

Президентът Владимир Путин предложи Юрий Чайка да бъде освободен от поста на генерален прокурор и внесе в Съвета на Федерацията друга кандидатура.

Новият фаворит на държавния глава е Игор Краснов, зам.-шеф на Следствения комитет, съобщи ТАСС. От пресслужбата на Кремъл се уточнява, че Чайка преминава на друга работа.

През септември 2017 г. Чайка доведе делегация в България и с колегата домакин на визитата Сотир Цацаров подписаха споразумение за сътрудничество до 2019 г. Сътрудничеството на двете главни прокуратури бе в сферата на противодейстивето на тероризма и борбата с екстремизма.

Първото посещение на прокурора на Путин у нас бе посрещнато от надпис с огромни букви: „Чайка, вън от Европа“. Тогава той пристигна в София по силата на споразумение от октомври 2008 г. между главния прокурор Борис Велчев и руската страна, бе обяснил Цацаров, който не скри възмущението си от въпросната акция. Вече бившият главен прокурор Цацаров и колегата му Чайка щяха да борят съвместно корупцията и да защитават правата на човека.

Ключов момент от подписаната Програма за сътрудничество между двете институции за периода 2017 – 2019 г. бяха предвидените съвместни мероприятия за обучение на служители на прокуратурата на Република България в Академията на Генералната прокуратура на Русата федерация, провеждането на кръгли маси по теми като противодействие на финансирането на тероризма, борба срещу радикализирането и насилствения екстремизъм, и опита на Русия и България в тези сфери.

Странното в онзи септември бе, че за визитата съобщиха руските медии, а от българската прокуратура нямаше и дума. По-късно Сотир Цацаров потвърди за идването на госта, но след въпроси от българските журналисти. Иначе Генералната прокуратура в Москва информираше много активно в сайта си за всички срещи и подробности.

„В разговора си в София с Бойко Борисов Юрий Чайка е изразил категорично несъгласие с изказването на Борисов за заплахите, които Русия носела за България. Нашите народи винаги са били братски и продължават да остават такива, е подчертал Чайка“, гласеше официалното комюнике за срещата на генералния прокурор на Русия Юрий Чайка с премиера Бойко Борисов в София.

В Русия Юрий Чайка е известен като човекът, който се разправя и елиминира противниците и критиците на Путин. Все още не са известни мотивите, с които президентът го отстранява от властта му. На 22 януари Съветът на Федерацията ще обсъжда свалянето му от длъжността и назначаването на Краснов. Чайка оглавяваше Генералната прокуратура от 2006 г., а преди това около 7 години бе министър на правосъдието, пише „Новая газета“.

Приемникът му Игор Краснов стана зам.-шеф на Следствения комитет през 2016 г. Той водеше разследването за убийството на адвоката Станислав Маркелов и на журналистката от „Новая газета“ Анастасия Бабурова, покушението върху Анатолий Чубайс, делото срещу радикалната Бойна организация на руските националисти /БОРН/. Краснов оглавяваше и следствения екип по делото за убийството на Борис Немцов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови