Путин за Зеленски: Той не е обявен за светец или бог, защо да му се представям

OFFNews 27 април 2019 в 14:23 5414 0

Владимир Путин

Снимка Радио Свобода

Руският президент Владимир Путин заяви, че не изключва срещи и преговори с новия държавен глава на Украйна Володимир Зеленски.

Запитан от журналист кога ще се представи пред Зеленски, Путин отговори така: „Знаете, че той още не е произведен в ранг на светец, не е Господ бог и едва ли аз съм длъжен да му се представя в някакво качество“.

„Ако някога имаме среща, ще започнат някакви преговори, което аз не изключвам, но ние преди всичко сме длъжни да говорим за това как да приключи конфликтът в югоизтока на Украйна“, каза Путин, цитиран от Интерфакс. Той подчерта, че Зеленски още преди изборите е заявил, че не смята да подписва декрет или указ за амнистия и освен това няма намерение да предостави специален статут на териториите на Донецката /ДНР/ и Луганската /ЛНР/ области.

Според руския лидер и двата проблема са ключова част от Минските споразумения, а без изпълнението на условията по тях е невъзможно да се реши въпросът за ДНР и ЛНР. „С удоволствие бих му задал тези въпроси, бих дискутирал темите с него“, допълни Путин. Той припомни, че за Зеленски са гласували повечето украинци и посочи, че „преди всичко хората очакват от бъдещото политическо ръководство на Украйна решението именно на тези въпроси“.

Шоуменът спечели втория тур на президентските избори на 21 март, като събра над 73% от гласовете. До момента обаче между руския лидер и новия президент на Украйна не е имало никакви контакти. В Кремъл обявиха, че е твърде преждевременно да се изпращат поздравления до Зеленски. Говорителят на Путин Дмитрий Песков коментира, че да се говори за възможностите за съвместно сътрудничество между президентите на двете държави е много рано.

Самият Зеленски вчера съобщи в страницата си във Фейсбук, че отлита на двудневна почивка със семейството си в Турция, след като през последните 4 месеца не имал време да се наспи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови