Путин за химическата атака в Идлиб: Подобни провокации се готвят и на други места

Русия ще поиска ООН да разследва атаката с химическо оръжие

OFFNews 11 април 2017 в 17:40 6184 2

Химически атаки се готвят на още места в Сирия. Това стана ясно от думите на руския президент Владимир Путин на пресконференция след преговори с италианския му колега Серджо Матарела, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Имаме информация от различни източници, че подобни провокации - не мога да ги нарека по друг начин - се готвят и в други райони на Сирия, включително в южните предградия на Дамаск, където се готвят да подхвърлят някакви вещество и да обвинят официалните сирийски власти", заяви Путин.  

"Готвим се да се обърнем официално към съответната структура на ООН в Хага и да призовем световната общност да разследва щателно и да вземе балансирани решения в зависимост от резултатите от разследването", посочи Путин.

Ситуацията с американските удари по Сирия повтаря нападението им срещу Ирак през 2003 г., "когато представителите на САЩ в Съвета за сигурност на ООН показваха химическо оръжие, уж намерено в Ирак", подчерта руският президент.

"След това започна военна кампания в Ирак, която завърши с разрушаването на страната, нарастване на терористичната заплаха и появата на терористичната организация ИДИЛ на международната сцена, нито повече, нито по-малко. Същото се случва и сега и техните партньори им пригласят. Вече сме виждали и наблюдавали всичко това", каза Путин.

Матарела подчерта, че виновните за организирането на химическата атака в Сирия трябва да бъдат открити и изправени пред правосъдието.

"Използването на химически оръжия е забранено от Женевската конвенция и е недопустимо", подчерта италианският президент.

Той посочи, че се надява Русия и останалите държави да използват влиянието си, за да не се повтарят подобни удари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews