Путин за инцидента в Керченския пролив: Провокация, организирана от Порошенко, за да стане пак президент

OFFNews 28 ноември 2018 в 16:57 3845 0

Снимка РИА Новости

Руският президент Владимир Путин обвини за сблъсъка в Керченския пролив в неделя украинския президент Петро Порошенко. 

Той обяви, че случилото се е "провокация, организирана от сегашната власт, включително от действащия президент, в навечерието на президентските избори в Украйна", съобщи РИА Новости.

"Рейтингът на действащия президент е много нисък. Има шанс да не стигне даже до втория тур и затова трябва да направи нещо, за да обостри ситуацията и да създаде непреодолими препятствия за неговите конкуренти, преди всичко от опозицията", коментира Путин по време на икономически форум в Москва. 

Путин посочи, че сблъсъкът е бил изцяло провокиран от украинските кораби, които са отказали да комуникират с руските морски граничари и са нарушили териториалните води край южните руски брегове.

Според украинската страна корабите са идвали от друга страна и са се намирали в международни води. 

Руският президент подчерта, че граничарите са изпълнили "прецизно и перфектно" своя дълг, защитавайки територията на Русия.

"Те и не можеха да действат иначе, защото тогава трябваше всички те да бъдат дадени под съд. Но те изпълниха законните си функции по защита на териториалната цялост на Руската федерация, заяви Владимир Путин.

Той нарече случилото се "един граничен инцидент и нищо повече".

Според него Украйна в предишни години е имала много по-сериозни основания да обяви военно положение, например по време на конфликта в Донбас.

"Тогава фактически имаше война, и не беше въведено никакво военно положение, а сега, заради неголям инцидент в Черно море, въведоха военно положение. Явно това се прави в навечерието на изборите и това е абсолютно очевиден факт", каза Путин, като нарече случилото се "нечистоплътна игра вътре в страната с цел сломяване на политическите противници".

Според него Украйна сега използва инцидента за разпалване на антируски настроения, което се харесва и на Запада. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови